Duminică, 17 martie am avut ocazia să iau parte la un workshop de fotografie culinară cu Radu Dumitrescu (GreyWolf) pe care-l urmăresc de ceva vreme online.

În diversele tipuri de fotografie pe care încerc să le abordez, după ce studiez pe cont propriu o perioadă caut apoi să intru în contact direct cu cineva care face asta într-un mod profesionist pentru că mi se pare că astfel ai acces la workflow-ul și la experiența sa acumulată de-a lungul timpului. Am fost iarna la Măgura cu Mihai Moiceanu, am experimentat luminile de studio cu Mihai Cvasinievschi și a venit rândul fotografiei culinare.

Un cadru de la curs - unde eram "asistent" Copyright (c) Luci Enescu

un cadru final de la curs – unde eram “asistent” —- copyright (c) Lucian Enescu

Cursul a fost destul de lung pentru 1 singură zi, ~5 ore, dar mi-a plăcut că a acoperit exact ce-i trebuie unui fotograf hobby care vrea să învețe exact cum lucrează un profesionist. Nu mă plâng de durata totală, doar am consemnat-o. Din punctul meu de vedere, de unele tips & trick-uri auzisem/citisem dar o reîmprospătare însoțită de alte sfaturi valoroase și exemple puctuale nu strică niciodată. În plus să parcurgi punctual fiecare etapă din modul de lucru al fotografului e un mare lucru – iar mie mi-a plăcut enorm am înțeles ce omiteam eu și am stabilit ce pot îmbunătăți; chestiile despre care s-a discutat se pot aplica la fotografie în general nu doar la cea de produs.

Pe scurt ce am apreciat:

  • fotografia cu aparatul conectat la Lightroom (mod tether); Sfat pentru Nikoniști – dacă nu se transferă imaginile capturate în Lightroom, scoateți cardul din aparat !
  • setup-ul simplu de iluminare – un softbox, bliț tip speedlight, iar pentru reflexia luminii (partea de blendă) s-a apelat la chestii absolut banale foi de hârtie albă – pentru a se ilustra abordarea economică;
  • exercițiile de a recompune tipul de iluminare din fotografiile expuse și discuția pe tema asta;
  • libertatea acordată unui voluntar de a compune cadrul final;
  • transferarea tuturor cadrelor surprinse la workshop împreună cu catalogul din Lightroom (1,3 GB !!!) către participanți pentru a putea exersa pe aceleași cadre. Soluție bună de transfer via WeTransfer.com

Radu_Dumitrescu_curs_foto_rezultat_sm

Ce ar putea fi îmbunătățit:

  • produsul culinar devenit model să fie unul mai vesel sau cu culori mai vii. Pe mine nu m-a prea atras cel prezentat;
  • menționarea în curs a necesității și/sau prezentarea pe scurt a soluțiilor de calibrare monitoare și reglarea balansului de alb pentru redarea corecta a culorilor cu colorimetru.
  • dacă se alege un voluntar (ultimul punct de sus) să se meargă până la capăt cu el. Aducerea în scenă a unei domnișoare n-a prea ajutat (vezi foto început articol vs încadrări salvate);

Nu știu câți cursanți au observat dar eu unul am ochit vreo 2-3 fotografi din categoria semi-pro care sub eticheta de fotograf amatori au încercat să fure meserie din chestiuni ce țin tot de fotografia culinară (food styling, food set-up, etc.) dar care nu făceau parte din  programă.

Fotografia retușată de mine, din cadrele realizate la workshop cu aparatul oficial.

Fotografia procesată de mine, din cadrele realizate la workshop cu aparatul oficial.

Un mare plus acord incintei-studio F64 unde s-a desfășurat cursul (ambianță + iluminare), click pentru mărire; fotografii realizate cu smartphone-ul:

www.crossfire.roWP_001522_f64_food_photography   www.crossfire.roWP_001524_f64_food_photography   www.crossfire.roWP_001521_f64_food_photography

 

Pentru cei interesați agenda cursului a fost:

1. Introducere si notiuni generale
• Prezentarea metodei de iluminare ce va fi prezentata la curs si a termenilor pe care ii vom folosi
• Avantajele unui setup minimalist
• Trenduri in fotografia culinara

2. Compozitie
• Cele 3 unghiuri principale intalnite in fotografia culinara
• Recuzita
• Sugerarea prezentei unei persoane

3. Folosirea aparatului
• Modurile de fotografiere si setari
• Modul manual si de ce ne avantajeaza folosirea lui

4. Iluminare
• Prezentarea generala a setupului si recapitularea echipamentului minim necesar
• Blende DIY
• Folosirea luminii naturale impreuna cu blitzul si posibilitatea balansarii culorii blitzului in functie de lumina ambientala

5. Expunere
• Folosirea modului manual
• Cum functioneaza expunerea
• Folosirea expunerii lungi pentru a avea detalii in umbre
• Supraexpunerea intentionata pentru a avea detalii in umbre

6. Declansare
• Modalitati de declansare a blitzului
• Avantajele fotografierii conectat la computer

7. Introducere in prelucrare
• Realizam expunerea in vederea prelucrarii
• Ce inseamna o imagine buna “din aparat”
• Ce vrem sa evitam la prelucrare.

8. Managementul imaginilor
• Bridge, Lightroom, iPhoto / Aperture

9. Prelucrare
• RAW vs JPG
• Histograma / expunere generala
• Ajustari globale si ajustari locale
• Ajustari locale in Lightroom – adjustment brush
• Prelucrarea cap-coada a unei imagini in Lightroom 4