Într-o lume tot mai activă și mai tot timpul în lipsă de timp sunt 2 chestii care ar fi bine să le ai valabile atunci când dai ochii cu nenea milițianu': rovinieta (asta mai nou e scanată automat de cititoare pe diverse DN-uri) și asigurarea obligatorie de răspundere civilă – RCA.

Rovinieta – taxa aberantă pentru folosirea drumurilor naționale, despre care am mai scris aici pentru mine e mai mult un chin de adus aminte când trebuie reactivată decât valoarea în sine. Pentru un autoturism și pentru o perioadă de 12 luni costul e undeva la 125 lei, iar amenda e aproape triplu ca valoare.

De curând CNADNR a activat un site unde fiecare își poate verifica validitatea rovinietei online atâta vreme cât cunoaște numărul de înregistrare al mașinii și s

Am dat peste o alternativă de achiziție online, extrem de rapidă și care îți va aminti înainte de scadență s-o reînnoiești automat – aici:

crossfire-rovinieta-emag1

Achiziția e una extrem de rapidă, plata online cu cardul prin protocol securizat; imediat vei primi pe email noua rovinietă emisă pe care nu-ți mai rămâne decât să o listezi și s-o păstrezi la îndemână.  Se achită cât e indicat pe site, nici un leu in plus.

Orange, a lansat pentru clienții săi o metodă de prelungire/activare a rovinietei pentru intervalul minim de 7 zile prin SMS (cost 3,4 EUR pentru categoria A = autoturisme). Pentru un tarif standard de 5 eurocenți / sms poți afla și detaliile tipurilor de roviniete (SMS cu textul info la numarul 7500). Detalii și procedură completă Orange aici.

Asigurarea RCA

E tot obligatorie, deci indiferent de anul de fabricatie sau culoare, o maşină trebuie sa fie asigurată. Alternativa tradițională față de online e fie să apelezi la vreun amic broker (dar adaugi timp pierdut + parcare până te întâlnești cu el) fie să o închei la vreun broker dintr-un centru comercial gen Careffour /  Real, dar aici mi se pare că nu ai controlul absolut asupra opțiunilor și asupra costului. Online e mai simplu și ai toată puterea de decizie tu !

Procedura e una simplă, trebuie să ai la îndemână doar talonul mașinii și să știi data de la care vrei polița activă (notă: datele pe care le indici sunt date inclusive). Nu-ți trebuie nici cont ! Astfel ai de completat 23 de câmpuri cu date (nume, nr auto, specificații mașină, etc)

RCA1-formular_pixeled

apoi îți sunt afișate prețurile de la diverse firme de asigurare pentru perioada de 6 luni sau de 1 an. Tu decizi ce firmă alegi în funcție de criteriile tale (cost, seriozitate, etc.). Imediat după plata online cu cardul primești pe emailul indicat de tine factura decont și polița de asigurare emisă în format electronic. Absolut gratuit un curier îți va aduce apoi polița de asigurare, cartea verde, autocolantul și constatarea amiabilă într-un plic. Livrarea cu curierul are loc, de regulă, în ziua imediat următoare comenzii și merge achitat și ramburs.

Mie mi-a luat exact 4 minute să completez formularul inițial cu date pentru a afla costurile de asigurare. Fiecare are propriile opțiuni pentru a selecta compania de asigurări; eu unul întotdeauna exclud extremele, rar mă las influențat de costul minim și evit Omniasig (click pentru o poveste cu multe detalii).