Cu toți știm, sau ar trebui să avem habar de cortina de fier care a împărțit Europa – la finalul celui de-al doilea război mondial – în 2 lumi: cea capitalistă-democrată (sub influența SUA și UK) și cea sovietică-comunistă sub influența URSS-ului (Rusiei).
Despre efectele devastatoare sau nu, ale poziționării impuse sub mâna de fier a sovieticilor, se vorbește însă mai puțin spre deloc; cauzele cred că ar fi:
- dependența energetică a Europei de Rusia (petrol, gaze);
- faptul că rușii – cei din conducere cel puțin, urmașii URSSului – sunt încă extrem de îngâmfați, confuzi și cu creierele înecate în aburi de vodka pot oricând să utilizeze arsenalul nuclear;
- armata extrem de numeroasă mult mai slab pregătită/dotată – în comparație cu forțele armate combinate ale UE – cu cadre militare spălate bine pe creier încât să-și dea viața într-un eventual război din care nu ar avea altceva de câștigat decât niște teritoriu sau liniște.
Am descoperit următoarele hărți întocmite pe baza datelor oficiale, din care se pot observa ușor efectele comunismului, la mai mult de 24 de ani de la înlăturarea cortinei de fier:
1) Cotina de Fier
- influența capitalistă-democrată: Belgia; Danemarca; Franța; Grecia; Irlanda; Italia; Islanda; Norvegia; Olanda; Portugalia; Republica Federală Germania (Germania de Vest); Spania; Turcia.
- influența sovietică-comunistă: Albania; Cehoslovacia; Republica Democrată Germană (Germania de Est); Bulgaria; Polonia; România; Ungaria; Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.
- țări neutre (zone tampon): Austria; Elveția; Finlanda; Iugoslavia; Suedia;
- Harta arăta așa:
2) Speranță de viață
De-a lungul timpului au existat variații mari ale acestui indice în funcție de perioadă și locație. Exemplu: 18 ani în epoca bronzului versus 40-60 ani pe teritoriul de azi al Suediei în aceeași epocă a bronzului. În anul 2008, media curentă în lume era de 70 de ani. Acum, folosind datele din 2012 harta speranței vieții arată așa. Sfat: urmăriți exact țările aflate anterior sub cortina de fier. Diferențele nu sunt mari, dar există și deci condițiile din comunism nu au fost mai benefice celor din capitalism. Dacă aveți încredere în datele furnizate de CIA, dați un ochi și aici.
3) Rata somajului
Eu de pe următoarea hartă citesc: economia Germaniei de est (ex comuniste, sub cortina de fier) se aseamănă cu economia Poloniei, țărilor baltice (ce au făcut parte din URSS), României, Bulgariei, Ungariei, Cehiei, Slovaciei. Economia Germaniei de Vest duduie și a influențat pozitiv Franța, nordul Italiei, Austria. Deci metodele capitaliste ajută, care la rândul lor duc la o speranță de viață mai ridicată.
Sudul Europei cu Grecia, Spania, Portugalia și jumătate din Italia arată așa pentru că ălora le place soarele și s-au obișnuit leneși.
4) Capacitatea de transport
Comparați traficul feroviar de mare viteză din zona capitalistă cu cel din țările aflate sub cortina de fier. Pentru România, viteza aia de sub 200km/h înseamnă 43km/h (sursa Ziare.com). CFR-ul e de altă părere, dar cine îi poate crede pe ăia ? via Wikipedia. Da, putem spune că pe comuniști nu i-a interesat să aibă transporturi rapide. E drept, căile ferate rapide s-au dezvoltat și realizat după căderea cortinei de fier, dar capitaliștii au cercetat mult timp până să dezvolte un astfel de sistem care să fie fiabil.
La capitolul aeroporturi, situația e relativ similară. Datele ilustrate sunt cele din 2009, când situația nu a fost prea roz din cauza crizei economice.
5) Credința în divinitate
Fără prea multe lucruri care să le ofere comunismul, polonezii și românii și-au îndreptat atenția spre divinitate.
Ca și concluzie (personală): comunismul n-a fost bun la aproape nimic motiv pentru care n-a rezistat. Efectele dacă nu nu le mai amintim, le putem interpreta cu un ochi critic din statistici. Azi se mai declară comuniste: China, Cuba, Laos, Vietnam, Korea de nord. (sursa wikipedia). O să vedem cu ochii noștri cât o să reziste sub un singur partid/partid dominant
info suplimentare (cu video):
- 23 de ani de la dispariţia URSS
- Ion Iliescu a solicitat ajutor URSS, intervenţia Armatei sovietice în România (23 decembrie 1989). E vorba de același Ion Iliescu de 3 ori președinte al României, azi președinte de onoare al PSD.
Leave A Comment