Nu știu cum e la voi, dar mie mi se întâmplă câteodată să dau dintr-o problemă în alta – exact când n-am nici un pic de timp de pierdut.

Ultima, și cea mai agasantă a fost eroarea asta Lightroom catalog … cannot open because another application already has it open? și are ca rezultat blocarea pornirii Lightroom-ului, indiferent de câte ori se încearcă acest lucru. La mine, doar pe Lightroom 4 (actual 4.2) am primit astfel de erori.

Eroarea are loc cu programul oprit și din experiență pot spune că nici un restart de calculator nu vă ajută deloc. După căutări am găsit cum puteti avea acces la catalogul cu date prețioase:

  1. localizați folderul în care aveți salvat fișierul catalogului (are extensia *.lrcat, asta în caz că vreți să-l cautați); În mod implicit (default) Lightroom are setările de aici. De dragul exemplului să-i spunem fișierului “Lightroom 4 Catalog.lrcat”.
  2. în imediata vecinătate a fișierului catalog (extensia *.lrcat) veți vedea un fișier cu acelși nume dar cu extensia *.lock. Pentru a continua exemplu de sus, fișierul în cauză ar avea denumirea “Lightroom 4 Catalog.lrcat.lock“;
  3. Eliminați (ștergeți) doar fișierul cu extensia .lock !!! ATENȚIE, fișierul catalogului, cu extensia *.lrcat conține toate datele, keywords-urile și setările aplicate fotografiilor voastre. Cu siguranță NU vreți să-l ștergeți din greseală. OCHII MARI !
  4. Reporniți Lightroom-ul, ar trebui să fie totul ok acum !

Mecanism explicat: având în vedere că datele conținute în fișierul de tip catalog sunt foarte importante, cei de la Adobe au creat un mecanism prin care asigură accesul la fișierul catalog doar unei singure aplicații. Lightroom-ul, la fiecare pornire, verifică existența catalogului și apoi creează acest fișier de lock (se elimină astfel posibilitatea accesări catalogului fie din rețea sau de către o altă instanță rulată sub un alt user, pe același calculator). La închiderea programului, Lightroom-ul șterge acel fișier cu extensia .lock.

Sper că vă e clar, că abateri de la etapele indicate punctual mai sus, se consideră experimente proprii, și vă jucați cu degețele voastre asupra trecutului (și viitorul apropiat). În nici un caz NU încercați să ștergeți fișierul .lock când Lightroom-ul rulează!

Spor la cât mai puține erori.