Cine nu știe, canionul 7 Scări e o atracție din masivul Piatra Mare fiind o formațiune de eroziune a unor roci (calcare pentru cei cu cunoștințe de geologie). Este pe drumul care leagă Brașovul de Sinaia, foarte aproape de Brașov (zona Dâmbu’ Morii) – vezi harta de mai jos. După ce lași mașina parcată pe unde apuci, o iei ușor la pas vreo 60-80 minute – în funcție de cât admiri zona sau cât de repede pompezi sânge în artere. În canion vei ajunge să vezi exact ce e în fotografia de mai jos:
Nu prea ai cum să te pierzi, e destulă lume care se duce în aceeași direcție sau urmărești marcajul cu bandă galbenă (un pătrat cu trei linii verticale alb-galben-alb). Într-o locație prin pădure am prins și această semnalizare tipic românească pe un copac. Una era direcția spre canion, cealaltă era direcția spre Dâmbu Morii / DN1, dar na, înțelegeți voi.
Canionul în sine, are o lungime de 160 m, cu o diferență de nivel de 58 de metri. Totul e situat la o altitudine de 948m față de nivelul mării. Defileul este format din șapte trepte cu înălțimi între 2.5 și 15 metri; apa pârâului Șapte Scări formează cascade și mini-cascade. Nu te uzi decât dacă, voit, te bagi sub jetul de apă. Prin canion umiditatea e mai ridicată și cel mai probabil ai nevoie de un polar pe tine.
Biletul de intrare în canion, pe scările nou renovate costă 10 lei adulți, 5 lei copii (mai 2014). Veți primi apoi câte o brățară de hârtie (verde adulți, galbenă copii) care de fapt reprezintă biletul. În weekend, ca să se evite aglomerația pe scara îngustă lată cât pentru 1 persoană, urcarea se face prin canion pe scări iar revenirea se face ocolind pe jos calcarele. Revenirea la punctul de vânzare bilete pe traseul deviat pare ușoară (e mai mult o coborâre) dar nu e chiar așa pentru că e destul de abrupt în unele locuri și umed. Oricine se descurcă fără probleme în plimbarea asta atâta vreme cât are papuci de drumeție/munte cu riduri mai serioase; nu teneși cu talpa slic, nu sandale, nu tocuri sau alte bucureștenisme. Oricum, fiind încă democrație, puteți să bravați pe pielea voastră ! Eu unul, am nevoie de gheată de trekking care să-mi susțină glezna.
Chiar dacă e o chestie normală, o las aici scrisă: luați-vă apă cu voi (0,5 litri / pers nu cred să vă ajungă la tur-retur până înapoi la mașină) ! La cabana de unde achiziționați biletele de acces în canion sunt disponibile la vânzare și lichide la PETuri de 0,5l. (parcă 8 lei / Cola / Fanta, ceva bere și ceva apă minerală). Frumos ar fi să nu aruncați pe jos recipientul gol (știu, nu voi, dar am văzut deșeuri aruncate și e păcat).
Până la intrarea în canionul Șapte Scări veți trece pe lângă Cascada cu apă vie:
iar apoi veți ajunge la intrarea în canion, unde veți fi întrebat de sănătate, de bilet și vi se vor mai oferi câteva indicații:
Veți aprecia, probabil, și următoarele cadre surprinse tot acolo:
Detalii tehnice: Canon 40D, Sigma 10-20mm, filtru de polarizare | trepied Manfrotto | răbdare.
Facebook | link google Maps | articol cu video Digi24 (filmat în timp ce am realizat pozele din articol)
Foarte frumos
BTW pe langa filtrul de polarizare folosesti si filtrul neutral? Eu doar cu acest filtru pot sã scot efectul de “perdea”
În imaginile de sus nu am folosit decât filtru de polarizare. Efectul de apă mătosoasă l-am obținut și datorită HDRului – la care apelasem că să reușesc să comprim în imagine diferențele enorme de expunere pentru zonele închise/deschise.
Ai dreptate, direct din aparat și fără prelucrare ulterioară nu scoți efectul de apă mătăsoasă decât cu filtru ND și cu setat timpi cât mai lungi de expunere.
Am și filtru neutru și neutru cu gradient dar nu sunt mulțumit de calitatea lor și evit să le folosesc. Adun $$ pentru unele serioase.