Cum probabil deja ați mai citit p’aici pe blog, mi se întâmplă destul de des să dau peste situații care pun în lumină ciudată (ca să nu zic direct proastă) autoritățile. Prin autoritate eu mă refer la absolut orice instituție bugetară, deci ale cărei cheltuieli se realizează din banii contribuabililor și fără de care accesul meu la anumite servicii garantate de stat (constituție, parlament, guvern, etc.) nu se poate realiza.

Acesta se vrea a fi primul articol dintr-o serie despre care am convingerea că voi putea scrie destule, având în vedere întâmplările prin care am trecut, involuntar, în ultimii ani și care s-au după ce le-am povestit unor amici, le-am pierdut definitiv. Câte un articol din seria asta va apărea în fiecare miercuri. Sper că va veni repejor momentul acela în care mă voi putea uita în urmă și mă voi minuna de chestiile care le făceau bugetarii – ca și când aș citi din cărțile de istorie;

  episodul 1 – ANAF Brașov sau Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov

Despre ei am mai scris prin octombrie 2013 – Inovație + indiferență la Trezoreria Brașov. Pe lângă faptul că la în ianuarie 2014 situația semnalată anterior era neschimbată, am mai identificat 2 aspecte 100% românești:

Nu se poate achita nici o taxă/datorie către ANAF cu plasticul (cardul de debit, credit, etc!). Asta în situația în care, pe unul din stâlpii interiori e afișat un poster mare care spune: din 01.10.2008 persoanele fizice pot achita prin card bancar obligațiile fiscale. Posterul a fost emis de sub administrația președintelui ANAF – Daniel Chițoiu, actualmente ministrul Economiei în Guvernul Ponta.

Am întrebat două persoane din spatele ghișeelor, răspunsul a fost același: nu ne-au adus vreodată POS-uri, ne pare rău. Posterul acela a venit cu ordin de sus. Le înțeleg, nu e vina lor, dar din 2008 în 2013 sunt 5 ani în care statul n-a făcut nimic în acest sens. Sunt sigur că în acest timp cineva și-a încasat lejer lefurile (cu sau fără sporuri) și au exclamat în gând ceva similar cu lasă-i bă și pe hipsterii ăia cu card, aici e România, trebuie să simți când dai bani statului și să vii pregătit.

 crossfire.ro-ANAF-plata-cu-cardul-WP_20131206_001

Bonul de ordine, te teleportează ușor în trecut. Pe bonul de ordine se vede clar indicată data: 17.12.2010 și ora 00:13:14; Efectiv imaginea a fost surprinsă în 23.01.2014 orele 12:20… Știu, nu-i mare bai, contează numărul de ordine, dar să presupunem că ai o firmă mare din județ, să zicem din orașul Victoria și ești încadrat la contribuabili mari, deci taxele se plătesc doar în Brașov. Trimiți pe cineva în delegație să se ocupe de problema în cauză, ia bon de ordine, achită, cel mai probabil casieră refuză să-i ștampileze ordinul de deplasare ca să-și poată deduce cheltuiala cu carburantul pe firmă și atunci scoți bonul la înaintare în caz de control, tot de la ANAF. Inspectorii de acolo se vor simți ofuscați că probabil vrei să-i prostești pe față…

crossfire.ro-ANAF-bon-ordine-data-incorecta-WP_20140123_010