Am descoperit relativ recent o unealtă care cred că o voi folosi din ce în ce mai mult. E vorba de Virus Total, un serviciu gratuit de la Google, care analizează gratuit fișiere sau URL-uri pentru identificarea de conținut dăunător sau malițios  precum viruși, troieni, malware, adware, și ce-o mai intra în categoria asta.

De fapt, serviciul pe care-l detaliez nu este decât un agregator care intermediază verificarea fișierului/URLului transmis cu definițiile și serviciile oferite de terți precum AVG, Avira, BitDefender, Eset, Symantec … (lista completă e aici). Niște statistici interesante (pe ultimele 7 zile) regăsiți mai jos.

virus-total-00-statistics

Întreg procesul arată cam așa:

  • Verificarea unui fișier (executabil, arhivă, inclusiv cod php) poate fi realizată prin 2 metode: upload document pe site (max 64MB) sau trasmiterea acestuia prin email (max 32MB). Ultima variantă are prioritatea cea mai mică, dar are și un beneficiu, rezultatul îl primești tot pe email. Totul are loc rapid.

virus-total-03-intro virus-total-04-details

  • Verificarea URL-ului unui site e rapidă și include o listă lungă de furnizori cu verdict de la fiecare. Ulterior se poate intra în detaliu.

virus-total-01-URL-intro

virus-total-02-URL-details

https://www.virustotal.com/en/