Vara asta am reușit să-mi întregesc “portofoliul” de vizite în muzeele castel lăsate în urmă de Ludovic al II-lea al Bavariei. E vorba de castelul Neuschwanstein care a fost și sursa de inspirație pentru Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită din Disneyland (și care seamănă cu logo-ul castel al lui Disney). Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau (link gMaps) este una dintre cele mai renumite atracții turistice din Germania.

crossfire.ro-export_700px_Neuschwanstein_castle_Germany_2013001

Sunt 2 metode de a vizita castelul:

a) gratis – ceea ce presupune o urcare de vreo 30-45 minute pe jos, către vârful dealului (ceva similar cu urcatul pe Tâmpa pe jos) și apoi te poți bucura de priveliști de jur împrejurul caștelului și o parte din curtea interioară.

b) cu bani, compus dintr-o urcare cu autobuzul până în punctul de maxim al dealului (1,2€ / pers) urmat de o coborâre spre castel pe jos, vreo 5-10 minute. Anterior drumului spre castel, pentru a-l vizita într-un tur de 30-45 minute, tur cu ghid, este necesară achiția biletului din satul din vale Hohenschwangau. Un bilet era în vara lui 2013 – 12 €/pers. Partea restrictivă erau orele de acces în castel cu turul în limba engleză, care avea loc cam la 2-3h (existând tururi în franceză, germană și parcă italiană).

Turul în sine îți permite să ajungi în inima castelului încă neterminat, să pătrunzi în camera regelui a cărei restaurare de perdele/cearșafuri a costat acum vreo 2-3 ani vreo 800.000€ ! Camera tronului e impunătoare precum și priveliștea asupra întregii văi, direct din balconul care se vede în poza de mai sus în partea stângă. Am tras câteva cadre pentru panorame, pe care cel mai probabil le voi procesa și posta în timpul iernii. Din păcate fotografia chiar și fără bliț era interzisă în interior, dar nu au zis absolut nimic că aveam cu mine ghiozdanul + trepiedul legat de el. Sincer am vizitat castele mult mai frumoase ca nivel de finisaje interioare, dar fără acest tur aș fi considerat drumul până acolo nu ar fi meritat osteneala și sincer nu-mi pare rău de timpul petrecut pentru așteptare.

Alte costuri: parcare mașină 5€ / zi, mâncare fast food gen wurst + bretzel = 7€ (de altceva nu am avut timp), cupa de înghețată 1 €, prețul lichidelor – normal pentru Germania. Site oficial al castelului.

Fotografii realizate cu  Canon 40DCanon 24-70 f2.8 (I)