Imediat după ce a apărut versiunea finală, văzând îmbunătățirile aduse în noua versiune de Lightroom 5 (detaliate pe scurt aici), am zis să trec la treabă și să-mi actualizez softul.

Mi-am făcut backup la catalog pe un disc extern, iar după instalare, Lightroom detectează automat catalogul existent (asta în cazul în care aveți o altă versiune de LR instalată) și vă cere să-l actualizați automat, potrivit noilor schimbări:

LR5-upgradeEu vă recomand să vă redenumiți catalogul în ceva distinctiv (implicit va adăuga un -2 în coada numelui). Apoi, în funcție de dimensiunea catalogului existent și de numărul de fotografii o să dureze ceva timp (la mine, la un catalog de 670 MB a avut nevoie de vreo 2 h bune, la alții cu peste 200.000 imagini în catalog procesul a rulat 7-8h):

LR5-upgrade-updateImaginea de sus o veți vedea o vreme îndelungată.

Dacă sunteți norocoși, după așteptarea de rigoare, veți porni programul implicit și vă veți bucura de noile funcții.

La mine, orice procedură de migrare rezulta cu aceeași eroare: Lightroom encountered problems when trying to update the format of the catalog file and cannot use this catalog in this version of Lightroom.

LR5-upgrade-update-error

Timp de câteva zile bune, am căutat soluții, am repetat procesul într-o mașină virtuală curată, am cerut suportul Adobe și viitorul nu părea unul prea luminos. Dacă vă regăsiti cu eroarea de sus, trebuie să parcurgeți următorii pași:

  • exportați catalogul existent (din LR3, LR4) către un nou hard disc,
  • din LR5 selectați la import catalogul salvat mai sus, așteptați conversia și ar trebui să meargă;
  • în cazul meu, n-a mers chiar așa; având pozele salvate în foldere grupate pe ani (2002, 2003 … 2012, 2013) am determinat că trebuie să-mi export din LR4 fiecare an într-un nou catalog, pe un alt hard disc. Cataloagele anuale le-am migrat individual către formatul de LR5, apoi le-am unit toate într-un nou catalog. Până nu am urmat pașii aceștia, ajungeam la același rateu de mai sus. (puse cap la cap, aș zice că am pierdut vreo 2 zile pline)

Aș fi preferat să nu am bătaia asta de cap inutilă, dar sincer se merită pentru noile funcții. Cel mai mult – până acum – îmi place:

  • funcția de corectare automată a perspectivei (imaginile de aici sunt corectate automat, fiind surprinse cu un obiectiv wide, care distorsionează)
  • funcția de indicare a prafului de pe senzor – care mi-a permis să curăț relativ ușor punctele de praf vizibile pe cerul din imaginile cu maci.
  • în plus, eu nu am constatat nici că se mișcă mai greu sistemul nici îmbunătățiri notabile la capitolul viteză…

Lumină bună și timp de post-procesare ! PS: curs gratuit de Lightroom 5 în Brașov (detalii)