TheBorgiasThe Borgias – a fost o dramă istorică pe care am urmărit-o cu extrem de multă atenție. Tocmai a fost difuzat ultimul episod din seria 3 și între timp a fost anunțată și încheierea filmărilor la serial.

Povestea ilustrată (și romanțată) în serial, este cea a familiei Borgia, familie spaniolă extrem de bogată, la nivelul secolului al 15-lea. Potrivit zvonurilor vremii, având rădăcini iudaice, familia Borgia se convertește la creștinism; ulterior prin comploturi, jocuri murdare și inovații capul familiei, Rodrigo Borgia, dă bine din coate și ajunge Papa Alexandru al VI-lea, liderul bisericii catolice pentru 11 ani (1492 – 1503).

Influența sa asupra bisericii catolice, asupra artelor l-au așezat pe un piedestal în istorie, numele de Borgia fiind sinonim cu nepotismul, desfrâul, corupția, dar a fost remarcat și pentru abilitățile excelente de diplomat, manipulator.

Serialul, prin cele 30 de episoade, surprinde exact cele de mai sus – lupta Papei pentru și mai multă putere/avere și trăirile familiei sale, care a adus-o la Vatican, cu toate că una din regulile bisericii catolice era ca slujitorii Domnului să nu fie căsătoriți. Pentru că era Papă și i se permitea orice, și-a adus la Vatican chiar și amantele.

Recomand acest serial captivant, intrigant (și uneori cu pătrățel roșu). După The Tudors – serial ce m-a inițiat în rândul dramelor istorice – mi se pare cel mai bun, totul e gândit minuțios, costume și decoruri impresionante. Plus, e vorba despre Biserică, acel crede și nu cerceta, acel fă ce zice popa, nu ce face popa !

Serialul se dorește a fi încheiat cu un film de 2 ore, care să marcheze moartea papei și încheierea dinastiei. Cele 3 sezoane se încheie acceptabil, intrigant chiar, cu loc de interpretare – dar istoria a fost deja scrisă și oricum nu poate fi romanțată mai mult decât atât. link