Cine nu știe, canionul 7 Scări e o atracție din masivul Piatra Mare fiind o formațiune de eroziune a unor roci (calcare pentru cei cu cunoștințe de geologie). Este pe drumul care leagă Brașovul de Sinaia, foarte aproape de Brașov (zona Dâmbu’ Morii) – vezi harta de mai jos. După ce lași mașina parcată pe unde apuci, o iei ușor la pas vreo 60-80 minute – în funcție de cât admiri zona sau cât de repede pompezi sânge în artere. În canion vei ajunge să vezi exact ce e în fotografia de mai jos:

crossfire.ro-export_800px_Canionul7Scari002

Nu prea ai cum să te pierzi, e destulă lume care se duce în aceeași direcție sau urmărești marcajul  cu bandă galbenă (un pătrat cu trei linii verticale alb-galben-alb). Într-o locație prin pădure am prins și această semnalizare tipic românească pe un copac. Una era direcția spre canion, cealaltă era direcția spre Dâmbu Morii / DN1, dar na, înțelegeți voi.

Canionul în sine, are o lungime de 160 m,  cu o diferență de nivel de 58 de metri. Totul e situat la o altitudine de 948m față de nivelul mării. Defileul este format din șapte trepte cu înălțimi între 2.5 și 15 metri; apa pârâului Șapte Scări formează cascade și mini-cascade. Nu te uzi decât dacă, voit, te bagi sub jetul de apă. Prin canion umiditatea e mai ridicată și cel mai probabil ai nevoie de un polar pe tine.

Biletul de intrare în canion, pe scările nou renovate costă 10 lei adulți, 5 lei copii (mai 2014). Veți primi apoi câte o brățară de hârtie (verde adulți, galbenă copii) care de fapt reprezintă biletul. În weekend, ca să se evite aglomerația pe scara îngustă lată cât pentru 1 persoană, urcarea se face prin canion pe scări iar revenirea se face ocolind pe jos calcarele. Revenirea la punctul de vânzare bilete pe traseul deviat pare ușoară (e mai mult o coborâre) dar nu e chiar așa pentru că e destul de abrupt în unele locuri și umed. Oricine se descurcă fără probleme în plimbarea asta atâta vreme cât are papuci de drumeție/munte cu riduri mai serioase; nu teneși cu talpa slic, nu sandale, nu tocuri sau alte bucureștenisme. Oricum, fiind încă democrație, puteți să bravați pe pielea voastră ! Eu unul, am nevoie de gheată de trekking care să-mi susțină glezna.

crossfire.ro_bilet_acces_7scari crossfire.ro_incaltaminte-trekking

Chiar dacă e o chestie normală, o las aici scrisă: luați-vă apă cu voi (0,5 litri / pers nu cred să vă ajungă la tur-retur până înapoi la mașină) ! La cabana de unde achiziționați biletele de acces în canion sunt disponibile la vânzare și lichide la PETuri de 0,5l. (parcă 8 lei / Cola / Fanta, ceva bere și ceva apă minerală). Frumos ar fi să nu aruncați pe jos recipientul gol (știu, nu voi, dar am văzut deșeuri aruncate și e păcat).

Până la intrarea în canionul Șapte Scări veți trece pe lângă Cascada cu apă vie:

crossfire.ro-export_800px_Canionul7Scari005

 

iar apoi veți ajunge la intrarea în canion, unde veți fi întrebat de sănătate, de bilet și vi se vor mai oferi câteva indicații:

crossfire.ro-export_800px_Canionul7Scari001

 

Veți aprecia, probabil, și următoarele cadre surprinse tot acolo:

crossfire.ro-export_800px_Canionul7Scari003

crossfire.ro-export_800px_Canionul7Scari004

 

 Detalii tehnice: Canon 40DSigma 10-20mmfiltru de polarizare | trepied Manfrotto | răbdare.

Facebook | link google Maps | articol cu video Digi24 (filmat în timp ce am realizat pozele din articol)