Potriit ultimelor informații oficiale reunite de Google şi Universitatea Maryland din Statele Unite, Pământul a pierdut nu mai puţin de 2,3 milioane de kilometri pătraţi de păduri între 2000 şi 2012. Cifrele aruncate așa nu pot spune mult dacă nu e indicat un procent sau un termen de comparație. De exemplu potrivit acelorași date, România are 7,9 milioane de hectare de pădure deci 79.000 km pătrați. (1 ha = 0.01 km pătrați). Tăierile de păduri, la nivel mondial au atins cote alarmante. Chiar dacă mulți (ca să nu zic toți) au auzit de efectele accentuate ale încălzirii globale prin defrișări, umanitatea aleargă după profit rapid și distruge natura.

romania_tree-cover-statistics_crossfire.ro

Și la noi, din alte surse, s-au stabilit că prejudiciile au fost imense ( > 5 miliarde de € ).  Sectorul forestier român, potrivit aceluiași studiu – a fost  estimat că ar produce 1,7% din PIB; potrivit unor date oficiale vechi de prin 2006, în acest sector lucrau (cu forme legale) peste 151.000 de persoane.

deforestation-2000-2012_crossfire.ro_RO

Pe hărțile de mai sus și din continuare, cu albastru apar pădurile nou apărute pe plan iar cu roșu (de fapt magenta) apar zonele defrișate. Harta de mai sus îmi confirmă cele văzute la reportajele de la TV, în Moldova și Maramureș s-a tăiat în draci, cam ca-n Apuseni.

Comparativ cu noi, în Europa lucrurile stau un pic altfel. Suedezii ăia cu IKEA lor și finlandezii au umplut harta de sânge cu doar 95.000 de persoane implicate în sectorul forestier în fiecare țară. (productivitate !, nu ca la noi; date tot din 2006); Uitându-mă atent pe hartă, acolo constat că au avut grijă să planteze nu ca la noi unde la capitolul ăsta stăm cam modest.

deforestation-2000-2012_crossfire.ro_EU

Dacă cu petrolul și gazele am înțeles că nu mai avem ce face – folosim cât e în subsol apoi vedem noi, măcar cu pădurea să ne implicăm!

Info suplimentare aceesați aici: site oficial | statistica pe țară | România