crossfire.ro-export_800px_door_locked001

De multă vreme, panoramele au devenit disponibile publicului, inițial doar prin ajutorul software-ului dedicat (după înregistrarea datelor), apoi prin intermediul funcțiilor din aparatele foto și în final direct de pe smartphone (suport nativ sau printr-o aplicație suplimentară). Prima opțiune (prin intermediul software-ului) e cea care îți oferă controlul cel mai mare dar dezavantajul e că necesită timp și cunoștinte.

În continuare vă atașez o panoramă realizată acum de pe timp de iarnă de la Cetățuia Brașovului (toamna locurile arată cam așa, iar de sus din dronă cam așa). 19 cadre verticale unite, ce acoperă în plan orizontal 318 grade și în plan vertical 48 de grade, ~99 MegaPixeli; Evident aici am pus o versiunea redimensionată la lățimea de 2000 pixeli:

2014.02.02 Cetatuia Brasov iarna-pano_19images_318degrees_horizontally_48degress_vertically

Mi-a ajuns în urmă cu câteva săptămâni la cunoștință că Microsoft dezvoltă ceva la capitolul acesta (ei speră că inovator); E vorba de photosynth sau synth, adică un fel de panoramă dinamică, motiv pentru care am zis că merită realizată o comparație. Folosind aceleași imagini din care am produs panorama de sus, am produs și synth-ul de mai jos. Navigarea se face din taste (stânga/dreapta) sau cu mouse-ul, click în stanga sau dreapta, apar cadre noi iar la un dublu click pe imagine sau folosind scroll-ul mouse-ului se poate intra în detaliu sau folosind ghidajele de pe ecran. Avantajul direct e că toate chestiunea asta permite un zoom inteligent, poți mări imaginile exact unde vrei la dimensiunea maximă a imaginii originale.

În caz că nu funcționează automat embedd-ul, las și un link direct spre synth-ul realizat. Am văzut că folosesc în spate tehnologie SilverLight care ca și Flash-ul necesită un plugin instalat.

Din păcate, 19 imagini nu au fost de ajuns ca întreaga experiență să fie la fel cursivă cum o marketau cei de la Microsoft, dar voi mai încerca și cu alte ocazii. Nu cred că va prinde conceptul așa de mult cum nici conceptul de panoramă nu a prins la foarte mulți. Detalii tehnice Canon 40D | Canon 24-70 f2.8 (I)  | ISO 100 | trepied Manfrotto