De proximativ o săptămână am aflat prin surprindere că serviciul gratuit Logmein Free pentru controlul la distanță al unui PC a cam dispărut de pe piață și pentru cei prinși la colț se mai poate folosi softul lor, dar contra cost (ceva gen 2 PC-uri, 140 lei/an). Mi-am verificat repede emailul să văd dacă mi-au trimis vreo notificare în acest sens, dar nimic.

logmein-list-2014.02-no-longer-free

Ok, știam că va sosi acest moment dar mi s-a părut un pic lipsit de fair play manevra asta neanunțată. Foloseam sistemul de control la distanță de aproape 8 ani (mai exact din martie 2007). Știam de existența alternativelor dar sistemul de la LogMeIn îmi plăcea pentru că a fost primul serviciu care îți permitea să controlezi alt PC, direct din browser, fără soft dedicat. Îl foloseam foarte mult pentru a ajuta diverși amici sau părinții în diversele probleme care apăreau; nu era folosit în scop comercial. Mă prinsese chestia de colaborare, adică un PC instalat sub contul meu puteam să-l partajez cu contul unui amic și astfel în caz de urgență absolută creșteau șansele ca cineva să fie disponibil pentru ajutor rapid. Din statistică, în ultima lună (ianuarie 2014) circa 7h s-a stat remote.

logmein-list-2014.02 logmein-list-2014.02-account-creation  logmein-list-2014.02-statistica-1-luna

Între timp, am migrat pe alternativa gratuită, similară ca funcționalitate – TeamViewer 9, care are în plus opțiunea de transfer de fișiere între calculatoarele. La finalul oricărei sesiuni de control la distanță îmi place că ți se specifică de fapt că ai fost sponsorizat de ei și așteaptă măcar un like de la tine (dar nu e obligatoriu). Minusul există, nu e deranjant, dar ai nevoie ca softul lor să fie rulat de pe PCul de pe care vrei să le controlezi pe altele.

logmein-list-2014.02-thank-youSper să-i țină cât mai mult și să fie mai serioși ca ăia primii – cărora deja le-am solicitat să-mi șteargă contul de la ei și toate datele din sistem.