MINISTERUL_FINANTELOR_LOGOIndicam anul trecut o mare măgărie petrecută: 112 milioane de Euro în sub 6 minute, în România – Minimis 2013. Guvernul care va salva România de toți și toate (mai puțin de politic în sine) și-a dat seama ce incompetenți au fost unii și-au dat-o cotită printr-un simplu comunicat de presăstop joc, anulăm tot! Rezultalele anchetei ăleia n-au mai apărut, sau mi-au scăpat mie.

Și-au refăcut calculele, au înjumătățit ajutorul de stat acordat (acum max 100.000 €, înainte maxim 200k€), au redus procentul de finanțare nerambursabila la 90% (înainte era 100%), au pus la punct un nou server (bani faini, contract pe ochi frumoși presupun) și au zis: vă dăm 10 zile să vă înscrieți și apoi în urma punctajelor stabilim cu cine semnăm contractele maxim până la 30.06.2014 !

Nici tura asta n-au scăpat de probleme tehnice. Ce-am văzut cu ochii mei, a fost că unii s-au apucat să înregistreze firme aiurea fie de plictiseală, fie din rea voință. Înclin spre a doua variantă. Marii experți ai Ministerului de Finanțe iar au pierdut un caz de limită în verificările banale care le făcea serverul automat. Sistemul verifica doar unicitatea CUI – codului unic de înregistrare al firmei și gata. Nu verifica dacă CUI-ul corespunde denumirii firmei și sau Nr. de înregistrare la ORC. Punctul critic, care s-a întâmplat și celor ce-i asistam la înregistrare, a fost că un răuvoitor a creat o înregistrare în sistem cu denumire firmă aiurea și CUI valid al firmei concurente. Când firma reală dorea să-și înregistreze datele, primea eroarea asta “Codul unic de inregistrare este deja inregistrat” și nu puteai face nimic. Birocrația în floare a impus ca tot tu firmă reală să faci o cerere scrisă către Guvern, să indici data/ora/IP de la care ai încercat să introduci datele tale și în câteva ore sauîn următoarea zi deblocau sistemul pentru tine. Măcar a funcționat și au acceptat cererea via email, mare minune !

minimis-2014-crossfire.ro

Cum ziceam, sunt destui care s-au confruntat cu situația de sabotaj descrisă.

Vineri 24.01.2014, la ora 20.00 s-a încheiat sesiunea de înregistrare preliminară. Datele și concluziile mele ar fi:

  • Dacă în 2013, primul înregistrat în sistem a avut nevoie de 48 secunde, acum au fost nevoie de 5 min și 45 secunde;
  • au fost și oameni mai delăsători, care-și trăiesc viața cu adrenalină birocratică; ultimul înregistrat a fost acceptat de sistem cu doar 9 secunde înainte de ora limită. (2014-01-24 19:59:51)
  • 7138 de înregistrări acceptate de sistem;
  • punctajul minim pentru care poți primi finanțare a fost indicat 60 puncte; o altă condiție ratată de cei care au pus la punct sistemul e că i-au acceptat și pe cei cu mai puțin de 60 de puncte.
  • 56 de firme înregistrate cu punctaj sub minimul de 60. Dacă nu-s firme fantomă, oamenii ăia chiar nu au fost capabili să citească și să proceseze câteva informații pentru 100k€ ?
  • din categoria de firme fantoma sau cu nume ciudate ar fi Grapini SRL (e fake), GROTA LUPILOR ACTIVI SRL (ciudat), STOMAC SRL (ciudat);
  • unii n-aveau somn, mi-a sărit în ochi o înregistrare la ora 02:23:35 (2014-01-20 );
  • PRESUPUNERE: dacă toate firmele au solicitat maximul finanțării (100k€), ATUNCI din bugetul alocat ar prinde cașcaval 1125 de firme (toți cei cu 100 de puncte și 283 din cei cu 95 de puncte);
  • grupate după punctaj ar fi:

minimis-2014-verificare-crossfire.ro