Efectele unei dictaturi sunt întotdeuna ciudate. În Coreea de Nord, pentru a comemora moartea fostului lider Kim Jong-il și a-l preslăvi pe succesorul accestuia Kim Jong-un, pe lângă parade militare, discursuri populiste și epurări la vârf, oamenii de rând aveau câteva obligații:

 

1) Trebuiau să fie treji; cu o seară înainte, în toate restaurantele nu se servea alcool. Pentru a ilustra chestia asta, au introdus vipere în vinul de orez…

2) la ora prânzului, străzile erau complet nepopulate. Toți își beleau ochii la tembelizor, pentru a urmări parada & discursul mareului conducător.

Imaginile sunt surprinse de David Guttenfelder, fotojurnalist, sef al Associated Press pentru Asia; Fotografiază doar cu iPhone; Poate fi urmărit pe web | instagram

Asta apropo de sondajul unde românii suspină după comunism. Eu sunt depărere că ar trebui să facem un efort, noi restul și să le luăm bilete de avion one-way către Coreea de Nord. România a fost stricată în ultimii 23 de ani și sunt de părere că astfel de oameni merită ceva autentic, neafectat de cvasi-capitalism. Parlamentarii actuali (da, toți!) intră și ei acolo la deplasare, obligat – forțat !