De 1 decembrie, după ce am luat parte la Parada de la Arcul de Triumf - unde nu am vazut mare lucru am pornit spre Palatul Victoria. Cum a fost ziua porților deschise la Palatul Victoria am decis că e un obiectiv de vizitat atunci când ai posibilitatea, în rest nefiind deschis turistului – doar e sediul Guvernului.

Am ajuns în jur de ora 14, am petrecut vreo 40 minute la coadă afară. Acolo,  în timp ce așteptam, am observat câteva chestii care le-am inclus în categoria românismelor:

  • în parcarea alăturată începuseră să protesteze vreo 20-30 persoane, cu megafon, ceva steaguri. #UnițiSalvămToatăRomânia. Au fost înconjurați de jandarmi care nu le-au făcut nimic, i-au lăsat să-și spună oful.
  • chiar dacă 99%din persoane se puneau direct la coadă, au existat 1% care cu tupeu de manelist încercau să se bage în față. Jandarmii de la poarta de access în incintă, chiar dacă vedeau clar ce se întâmplă, au avut momente când au permis degringolada asta. Vreo 2 persoane și-au permis să-și exprime dezgustul față de acțiunea jandarmilor și au urmat, tot românește, manevre de intimidare la adresa acestora;
  • cu toata coada aia, cu copii care așteptau, dacă cică te prezentai cu un copil în fața cozii, ți se permitea să intrii direct, fără așteptat la coadă ! Au actualizat din mers regula, și au permis accesul doar la 1 adult + 1 minor…
  • la intrarea în sediul Guvernului, luai parte la un fel de control de securitate (ceva gen controlul din aeroport dar mai sumar). Mi-au atras atenția 2 chestii: actul de identitate prezentat în original era preluat de un agent (SRI ?!) care il fotografia cu o cameră de filmat și dacă la trecerea prin detectorul de metale erau alarme false (bip-uri), indiferent de sex, erai luat la verificări amănunțite de o doamnă. Ultima chestie mi s-a întâmplat mie pe culoarul de acces cel mai din dreapta, controlul nu e așa amânunțit ca-n aeroport dar totuși, unii s-ar putea simți inconfortabil.

Clădirea a fost acoperită de un imens steag tricolor, de 1400 mp. Din pozele online văd că la fel s-a întâmplat și în 2012.


La intrarea în Palat, fiecare persoană primea un tricolor. La început m-a bucurat pe ideea: uite, s-a gândit cineva să facă o chestie faină, de ziua națională !, ulterior m-a lovit gândul că nimic nu se realizează fără un scop anume la noi, sper totuși că stegulețele nu au fost achiziționate la promoție, cu 50€ / buc

Turul Palatului era unul scurt, oricum mai bun decât nimic, și se făcea la etajul 1 din 3.

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria001

Putea fi vizitată sala Muntenia, străjuită de 36 de coloane în stil doric stilizat, este sala unde săptămânal au loc şedinţele de guvern. Aici te puteai aseșza pe scaunele miniștrilor, iar un jurnalist DIGI24 îi ajuta pe oameni să-și facă poze de pe scaunul lui Ponta. :) Detaliile sălii mi s-ai părut demne de o astfel de titulatură.

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria003 crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria004

Sala Moldova este incinta unde se desfăşoară întâlnirile bilaterale ale premierului, precum şi reuniunile restrânse.

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria005

Urmează sala Transilvania, proiectată de arhitectul Duiliu Marcu, drept Marea sală de serbări. Dacă ar fi să descriu incincinta într-un singur cuvânt, acesta ar fi imensă.

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria006 crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria007Se mai putea vizita o sală, al cărui nume îmi scapă, dar cu detalii interesante.

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria008În premieră, a fost permis accesul publicului în sala de presă – locul de unde se fac declarațiile publice. Incinta este una foarte mică, încap 4 rânduri de scaune iar la intrare sunt acreditările și ecusoanele jurnaliștilor.

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria009

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria010

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria011

crossfire.ro-export_800px_Palatul_Victoria012