buttons_wifi_crossfire.roTrăim într-o lume în care accesul la internet e tot mai la îndemână iar acasă sau la birou, suntem înconjurați de o serie de rețele wireless, invizibile de altfel. Pentru a scoate maximul posibil din routerul sau access-pointul vostru puteți apela la un soft gratuit și destul de intuitiv care va realiza un audit al rețelelor wireless din zona voastră. Este vorba de inSSIDer Home. Pentru a optimiza rețeaua WiFi aveți nevoie de acces pe router/AP-ul vostru. (deci acces la pagina de administrare, user și parolă). De aici, foarte ușor se poate interveni asupra a 2 factori cheie pentru orice rețea wireless: putearea semnalului și canalul(canalele) alocate. Niște considerații de bun simț, fără a intra în detalii tehnice sunt:

- cu cât puterea de emisie e mai mare, cu atât se poate realiza acoperirea unei suprafețe mai mari (mai multe camere din apartament, mai multe nivele din casă, etc.); Nici nu veți vrea să sporiți la maxim puterea antenei doar pentru că se poate, la mijloc sunt și niște considerente de radiații care nu-s tocmai bune pentru sănătate; De regulă eu ajustez puterea semnalului numai în cazuri speciale;

- canalele sunt în număr de 14, din care de regulă disponibile doar 13 (în funcție de țară/continent/legislație). Aici ideea e simplă, priviți un canal ca pe un topogan. Cu cât sunt mai mulți utilizatori simultani pe un canal, cu atât apar mai multe probleme și traficul e mai lent. Ideal ar fi să fiți singuri pe un canal, sau în caz de aglomerație să vă poziționați pe canalul cel mai liber. Routerele mai noi, permit folosirea a 2 canale pentru a atinge o viteză mai mare și chiar folosirea a 2 benzi (2.4 GHz și 5GHz).

Pentru început, downloadați softul și instalați-l pe un PC care are placă de rețea wireless. Rulați-l și observați următoarele:

  • selectați-vă rețeaua voastră din lista de mai jos.
  • în funcție de tipul echipamentului, observați cu câți vecini mai împărțiti același canal(e); Drepata sus, Co-Chanel (la mine e indicat 0);
  • apoi mai analizați graficul din partea de jos a ferestrei; ideal ar fi ca spectrul să fie cât mai liber (fără alte rețele prezente); în cazul  meu sunt ceva ambuteiaje, se suprapun 16 rețele. Drepata sus, Overlapping;
  • analizați bine ce canale sunt congestionate și alegeți unul care e liber. De pe graficul de mai jos se observă canalele 3-7 ca fiind cele mai intens folosite.

crossfire.ro_optimizare_WiFiMarea problemă vine direct din setărie de fabrică are fiecărui echipament, care pentru a evita probleme e configurat să lucreze undeva pe canalele 3-6. Ca orice echipament lăsat pe modul AUTO, el va funcționa dar nu cu cele mai bune rezultate.

În cazul meu, am determinat canalul #8 ca fiind unul aproape nefolosit și am decis să-l folosesc eu. M-am logat pe interfața de administrare a echipamentului (diferă de la producător la producător), am accesat pagina dedicată setărilor wireless și am efectuat modificările. Fiind vorba de un echipament mai nou, am avut opțiunea de a alege un al doilea canal (12). Am salvat setările, restartat echipamentul și refăcut testele. De mai bine de 15 luni nu mai am probleme.

crossfire.ro_optimizare_WiFi_canale

Periodic realizez un audit al wireless-urilor din zonă și dacă ar fi cazul aș re-ajusta canalele de pe echipamentul meu. Echipamentul folisit de mine este un Asus RT-N16.