Proiectul Uniunii e unul măreț și ar fi primul sistem de navigație prin satelit 100% civil. Sistemul GPS actual folosit de mulți din noi e controlat de armata USA iar cel rusesc GLONASS, e controlat de armata rusă. Sistemele actuale, fiind controlate de armată, prezinta un risc – acela de a te lăsa cu ochi-n soare (fără semnal) când vrea Unchiul Sam sau Tovarășul Putin. La ultima confruntare armată recentă, parcă prin Georgia, americanii au blocat sateliții lor de deasupra regiunii și i-au lăsat în beznă pe mulți civili.

Prin sistemul cu uz civil, UE vrea să ofere ceva pașnic, care să deservească sectorul transporturilor și al agriculturii.

Arhitectura completă a rețelei Galileo e compusă din:

  • 30 de sateliți, (27 operativi și 3 de rezervă) aflați pe o orbită medie.
  • 30-40 de stații tip senzor
  • 3 centre de control
  • 9 stații de Uplink
  • 5 stații de telemetrie, urmărire și comandă

galileo_architecture_medium

 

Deja sunt pe orbită 4 sateliți, (primii 2 lansați în 2011, următorii 2 lansați în octombrie 2012). S-au efectuat teste de poziționare,  determinându-se cu o acuratețe de +/- 10 metrii pozitia urmărită. Cu doar 4 sateliți activi rezultatele obținute sunt considerate a fi foarte bune. Până la final de 2014 ar trebui ca sistemul să devină operațional, cu 10 sateliți pe orbită. Toate astea mai ales că a fost aprobat bugetul pentru perioada 2014-2020, s-au definitivat prioritățile.