E oficial, RDS va lansa începând de marti 2 noi abonamente în stadiul de precomandă:

  • Fiberlink 500 Mbps – 49 lei, upload 100 Mbps
  • Fiberlink 1000 Mbps – 59 lei, upload 100 Mbps

contractele urmând a fi semnate cu data de 1 noiembrie. Acoperirea ei zic că e națională, acolo unde deja este infrastructura FTTB (fiber to the buolding) sau FTTH (fiber to the home). Ca o notă: în Brașov aproape toate blocurile sunt cablate cu fibră optică, de unde apoi se trece pe cablu UTP.

rds-disponibilitate_pachete_noi_de_internet

Pot fi urmărite 2 video demonstrative cu upload/download alături de alte detalii, pe pagina oficială a furnizorului. Se poate solicita acest nou abonament direct de pe web, din contul DigiCare pas ce va fi apoi urmat de o vizită într-o reprezentanță pentru semnat contractul. Și abonamentele nou lansate sunt best effort, adică nimic garantat. Dacă se îndeplinesc toate condițiile (ai de unde să descarci, ai unități de stocare care să poată susțină acel volum mare de informație, nu ai prea mulți vecini care vor să facă același lucru, etc.) poți ajunge să ai o lățime de bandă de 1000 Mbps la download.

Deocamdată abonamentele existente (Fiberlink 50 și Fiberlink 100) rămân nemodificate ca preț și alocare de bandă.

Eu folosesc abonamentul cu banda cea mai redusă, Fiberlink 1 (Fiberlink 50 Mbps),  costul lunar 29 lei, iar de vreo 2 ani – monitorizez atent performanța primită pentru acei bani puțini. Referitor la monitorizare, e un proces automat – independent – realizat de SamKnows – pentru care m-am oferit voluntar. Am un router cu firmware modificat, instalat imediat după routerul care îmi împarte local conexiunea de internet a RDSului care zilnic, la intervale regulate realizează teste de disponibilitate ale rețelei; atunci când detectează lipsa traficului din partea mea face chair si upload/download serios pentru a testa banda alocată. Echipamentul în cauză stă mereu conectat la rețea (electrică + internet), funcționează indiferent dacă sunt sau nu acasă. Interpretez deci statistica ca fiind una foarte aproape de realitate, fără aproximări și extrapolări.

Monitorizarea e binevenită, mai ales când raportam internet în valuri de la RDS, știam imediat că nu e de la mine, ci e de al ei. Statistica mea pe ultimul an, arată cam așa:

rds-2013.01-2013.10-crossfire.ro

Având în vedere că pe partea de fiabilitate a rețelei RDS, cel puțin din punctul meu de vedere, mai merg îmbunătățite lucrurile – alea mici care chiar contează – nu am în plan să migrez spre un abonament superior.

Accentul referitor la îmbunătățirea rețelei l-aș pune pe reducerea pierderii de pachete (vezi date):

rds-2013.01-2013.10-crossfire.ro-packet-loss

Dacă vreți să vedeți cum se comportă și ce înseamnă defapt o conexiune/abonament best effort urmăriți upload-ul / download-ul din statistica de mai jos; e vorba de medii orare realizate pe ultimii ani de monitorizare.

La upload – lățimea de bandă maximă disponibilă potrivit contractului e 30 Mbps; aproape ating maximul, dar doar în câteva paliere orare !

rds-2010.01-2013.10-crossfire.ro-upstream-best-effort

La download - lățimea de bandă maximă disponibilă potrivit contractului e 50 Mbps. Evident, seara după ce toată lumea ajunge acasă începe să scadă dramatic.

rds-2010.01-2013.10-crossfire.ro-download-best-effort