Nu de multă vreme, mai exact pe 21 septembrie 2013, a fost inaugurat noul sediu al Filarmonicii Brașov. Locația este fostul cinema Patria, care după lucrări și investiții serioase din fonduri nerambursabile (bani europeni), 8,77 milioane lei, aprox. 2 milioane de € a fost deschisă publicului.

Știu doar că am revenit la timp în Brașov, pentru a putea lua parte la recitalul susținut de britanicii de la The Schubert Ensemble, parte a festivalului George Enescu. Nu mă ascund, intrarea a fost gratuită, artiștii au declarat că au oferit acel recital din dragostea deosebită față de creațiile lui Enescu iar primăria a pus și la dispoziția publicului noua investiție, după ce la deschiderea oficială nu au putut lua parte decât VIP-uri.

Impresiile personale:

 • accesul se realizează din gang-ul paralel cu strada Castanilor (link hartă);
 • există garderobă;
 • sala e impunătoare. Finisajele par a fi de calitate (cu câteva excepții);
 • scaunele sunt comode, mânerele late; eu poate aș fi prevăzut un pic mai mult loc între rânduri (cu greu trec 2 persoane una pe lângă alta, când ambele sunt în picioare);
 • temperatura în sală era sub limita de confort termic normal (necesar oamenilor care stau pe scaun fără posibilitatea de a se mișca). Nu zic că era ghețăraie, estimez vreo 19-20 grade C.
 • iluminatul bine ales, în afară de câteva lumini laterale, cel puțin pentru secțiunea din față a scaunelor; acestea în loc să fie îndreptate spre podea, luminau paralel cu podeaua, efectul fiind că până la umplerea scaunelor din lateralele rândurilor, mie care am stat așezat central îmi băteau exact în ochi.
 • (-) scaunele artiștilor, sunt unele standard, cu spătarul lăsat pe spate; Eu le consider extrem de incomode, mai ales că rolul unui scaun ar trebui să fie și cel de suport lombar, nu doar șezut. Probabil un caiet de sarcini prost detaliat.
 • (-) nu înțeleg: de ce prizele de pe pereții laterali sunt: albe, în timp de pereții au un finisaj de lemn deschis. si de ce nu s-au ales unele ascunse ?
 • (-) am observat pe laterale și cuplaje trifazice, tot la vedere însă sunt cuplaje industriale (aplicate). Evident, există și alternative – incastrabilă 1, incastrabilă 2, nu aplicată. Evident roșul capacelor strică un pic feng shui-ul ambiant.

Despre oameni:

 • există paznici bine îmbrăcați, la costum negru.
 • panarame există peste tot; eu zic că ar trebui fie puse semne la intrare cu rugămintea de a opri / pune pe vibrație telefoanele mobile fie a se instala pentru interior o stație de bruiaj GSM. Până atunci, paznicii să-și facă treaba și dacă te prind vorbind la telefon în timpul reprezentației să de conducă definitiv afară.
 • ok, a fost un eveniment gratuit, dar am văzut destule persoane îmbrăcate total necorespunzător. Poate fi o chestie de modă veche, dar la astfel de evenimente știu că e un anumit cod pentru îmbrăcăminte,

- pentru doamne: rochie lungă, nu scurtă, nu cizme, nu blugi;

- pentru domni: costum, cravată …

Am constatat că încă se mai practică în școli, trimiterea elevilor la anumite evenimente, ca să fie sala (aproape) plină. A fost și cazul aici, au venit vreo 2 clase de elevi (sacou albastru) dar care măcar au fost simțiți: la pauză au rupt ușa.

Există și site oficial – http://www.filarmonicabrasov.ro/

În continuare un video în care pot fi observate mai multe detalii: