A devenit deja o obișnuință pentru mine să apelez la servicii online – de cele mai multe ori și mai economice din punct de vedere financiar – când am nevoie de o asigurare / taxă de drum (rovinietă). Cred că e a 2-a sau a treia oară când apelez la soluția online pentru a achita vinieta (hu vignette, matrica) pentru Ungaria. Am mai scris despre 2 lucruri pentru mașina ta: rovinieta si RCA-ul.

vigneta-ungaria_6_sm

Revenind la aspectul taxă de autostradă pentru Ungaria lucrurile pot fi abordate în 2 feluri:

  • printr-un site de intermediari români; partea faină e că ai toate informațiile în română, plata o faci la ei. Minusul e că plătești cu vreo 10-14 lei în plus față de alternativa 2;
  • direct la sursă – link aici; Ai nevoie de cunoștințe de engleză și ceva capacitate de interpretare a unor date (eu am găsit vreo 2 câmpuri ce trebuiau completate cu date din categoria adresă care aveau o traducere mai ciudată, dar nu-i ăsta un capăt de lume;

Vinieta de Ungaria se emite pentru intervale de 1 săptămână (la ei cică e 10 zile !!!, unguri!, ar exclama sec – probabil – orice ardelean mai cu chef de-o glumă scurtă), 1 lună (30 zile) și anual. Prețurile valabile în 2013. Eu pentru perioada de 1 lună am plătit, aproximativ 71 lei – care e mult mai avantajos decât 2 taxe pentru 10 zile fiecare !

Alternativa online (în oricare din cele 2 abordări) e mult mai ok decât versiunea tradițională, în vamă pentru că: nu mai pierzi vremea la coadă, nu te mai fraierești cu restul (dai euro, primești rest în forinți și mai beneficiezi și de o rată de schimb bună rău) și pentru unii cam mine treci ușor peste bariera lingvistică.

Pașii sunt:

  • creat cont online (gratis), apoi confirmat email-ul primit; (mie nu mi-a intrat in spam)
  • selectezi tipul de vinietă dorită și treci numărul auto fără spații, cratime;
  • mai belești bine ochii pe confirmare (de la următorul click, mai ai doar 5 minute să furnizezi datele băncii !);
  • începi să decartezi bani; verifici sus în bara browserului că ești pe protocol securizat ( https ) și completezi datele. Eu am folosit VISA ELECTRON și nu au fost probleme !
  • dacă ai sistem de protecție 3D Secure al cardului, mai confirmi cu parola;
  • primești confirmarea imediat, apoi poți lista PDF-ul cu vinieta; Ungurii văd că au o boală ca la noi, cică să păstrezi 2 ani factura ! Bonus, mai primești datele și pe mail.
  • gata, nici măcar nu trebuie s-o mai lipești foaia în geam, sistemul de identificare maghiar verifică direct numărul de pe plăcuțele de înregistrare. Dacă nu le place ceva, trimit ei o patrulă după tine …
  • dacă ai cerut factură, după vreo 30 minute de la plată, ajunge și ea via email. O deschizi și te bucuri că la noi încă TVA-ul nu a ajuns 27% !

vigneta-ungaria_0_sm vigneta-ungaria_1_sm vigneta-ungaria_2_sm vigneta-ungaria_3_sm vigneta-ungaria_4_sm vigneta-ungaria_5_sm