O dată la fiecare 5 ani, potrivit reglementărilor ANRE, trebuie înlocuite aparatele de măsură (contoarele); se instalează unul nou, iar cel vechi se trimite la verificat/calibrat. Procedura e gratuită, și este realizată de compania care face distribuția energiei electrice, FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA (pentru zona asta).

Chiar dacă zic că știu legislația î domeniu, în toată chestia asta, 2 lucruri mi se par mie românisme:

1) eu am contract cu o societate de furnizare, care cumpără energia de la producător și îi plătește transportatorului / distribuitorului o taxă pentru chestia asta. Locuind într-un bloc de pe vremea lui Ceasșcă, contorul e la mine în casă; Ca să-mi fie furnizată energie electrică, practic sunt obligat să le ofer accesul celor care dețin aparatul de măsură (distribuitorul), când vor ăia, fără să am vreo relație contractuală directă cu ei;

2) trăind în țărișora asta, implicit ești privit ca un hoț, tocmai de cei care depind de tine. Practic și democratic ai voie să schimbi furnizorul dacă găsești pe unul să te accepte (să zicem că procesul e similar cu portarea dintr-o retea GSM în alta) dar distribuitorul e un monopol pe zonă și tot cu ală rămâi de gât agățat. Problema 2 e că exercitându-și monopolul deținut, distribuitorul decide unanim ce vrea să facă și vine cu japca la tine, când vrea mușchiul lui fară un minim de notificare.

Ieri, luni 12.08, pe la orele 10 un Dorel cu puteri de ninja trece de interfon (o fi având ceva pregătire de shaolin, că n-a sunat la mine) și începe să bubuie-n ușă. Îi zic vreo 2 în gând și-l las în pace, că doar nu așteptam pe nimeni. Urcă și la alte etaje și apoi revine. Îmi dau seama că poate e ceva ce mă privește, îî deschid și mă anunță că el vrea să schimbe contorul. Îi explic că nu-s eu cel care deține contractul de furnizare și nici rudă cu acela, el îi dă inainte mai să-mi decupleze siguranțele.

Îl întreb discret ce plm face la ora asta fără o notificare în prealabil, dar nu-mi răspunde. Pe mine m-a găsit acasă, dar de la alți 2 vecini s-a întors cu buza umflată, tot el, de parcă oamenii ăia trebuie să stea acasă să-i primească pe ei. Îmi cere să-i aduc un scaun, pe care să se suie, că deh, gândire de comunist (Dorelul era trecut de 60 ani) + monopol. N-au auzit de scară cu 3 trepte, pe care ar folosi-o orice meseriaș din orice țară din EU, mai ales că dpdv al secutirății muncii e obligat să folosească obiecte dedicate, nu improvizații. Treacă de la mine și asta, se suie, încălțat pe scaunul care i-l ofer, începe să deșurubărească contorul, o parte din sigilii le aruncă nonșalat pe casa scării, o parte mi le aruncă într-o debara iar un capac mi-l dă în mână sa-l arunc eu la coș. OberDorel-ul ce-l acompania, se ocupă de partea de hârțogăraie, completează și mă pune să semnez Ordinul de serviciu și Comanda de înlocuire periodică, datate cu 09.08 (vinerea).

N-am reușit să mă cobor la nivelul lor, dar:

  • pentru numărul și seria de contor nou montat a trebuit să-i cred pe cuvânt;
  • seria sigiliului iar au trecut-o direct fără să-mi dea să confirm; (cine nu știe că dacă vin în control și prind altă serie de sigiliu decât cea care o au ei în acte iar se uită la tine ca un infractor !)
  • partea ce mai tare, au rotunjit în sus index-ul de pe contorul vechi (085159,3 > 085160) și au rotunjit în jos index-ul de pe contorul nou (00..11,6 > 00..11,0), săracii.
  • 1 kW e vreo 0,5 bani !

Am zis că a fost gratis, nu ? (curățenia a trebuit s-o fac eu)

Multumesc Electrica Distribuție Transilvania Sud !

LE: seara târziu, în timp ce multe electrocasnice erau în uz, observ că fluctuează tensiunea foarte mult la spot-urile din baie. Pe hol, unde e contorul montat, fiind întuneric observ niște flame/scântei iar când mă apropiu de el, aud zgomotul creat de mici arcuri electrice – cauzate de contact imperfect. Siguranțele sunt unele automate, dar cu înfiletare. Când am atins-o pe una, a picat alimentarea-n toată casă. Am determinat ulterior că Dorelul nu strânsese bine siguranțele, și le mai montase și aiurea. Am sunat să-i fac reclamație, că putea să sfârșească tragic cu incendiu/moartea cuiva. Tipic românesc, distribuitorul mi-a dat flit și m-a trimis la furnizor, că cică acolo e departamentul contoare.

Am fost ocupat, dar nu o să rămână așa !