Sunt destui, dacă nu foarte mulți, care consideră că e absolut obligatoriu ca pe orice obiectiv pentru DSLR să ai montat un filtru de protecție; Se insistă apoi că filtrul în cauză să fie din categoria cât mai scump cu atât mai bun.

Dacă nu v-ați prins e vorba de filtrele de protecție la UV (ultraviolete). Filtrele astea au fost create pentru a elimina razele ultra-violete, invizibile pentru ochiul uman, ce dau o tentă albăstruie în fotografia color. Parte interesantă a informației e că un filtru UV are efect la peste 2000m altitudine și pe litoral. În rest, e degeaba, din punct de vedere al luminii UV. Eu aș adăuga, susținut și de fizică/optică că orice element suplimentar pus între obiecitv și subiect scade calitatea fotografiei. Apar reflexii și difracții suplimentare care pot crea probleme sau variații de culoare (vezi primele 2 cadre din foto de mai jos).

sursa foto - 2004 John Peper, forum PBase.com

sursa foto – 2004 John Peper, forum PBase.com

În anumite cazuri, pe litoral sau la peste 2000m te ajută:

sursa foto: furnizor de filtre - Photive

sursa foto: furnizor de filtre – Photive

Cum ziceam mai sus, multe persoane folosesc filtrele UV ca și filtre de protecție pentru lentile, împotriva factorilor mecanici (căzături, zgârieturi, etc) care ar putea afecta suprafața lentilei scumpe, gen mai jos:

© Rich Legg

sursa foto: © Rich Legg

Altcineva, cu un obiecitv deja stricat (la focalizare) a decis să încerce cât de rezistentă e sticla lentilei frontale de pe obiectiv, și a reieșit că e foarte rezistentă și la modelul acesta nu se zgârie ușor:

Eu unul, folosesc filtre UV pentru protecție destul de rar, de regulă în cazurile unde știu că pot apărea probleme:

  • depunere nisip/praf direct pe obiectiv (plajă, zone noroioase, etc). Dacă mi se întâmplă, pot da repede jos filtrul și pot continua să fotografiez până la următoarea oprire fără să pierd vreun cadru.
  • atunci când aparatul ajunge la neînițiați, care pot atinge fără să vrea obiectivul, datorită grăsimii de pe degete să murdărească obiectivul, curățare care necesită ceva timp și îndemânare.
  • folosesc mai mult filtru de polarizare, și a combina 2 filtre îmi creează probleme: de vignetare și la desfacere (2 filtre metalice dacă sunt strânse bine, e posibil să nu mai poți să de desfaci decât prin metode extreme)

Despre alte tipuri de filtre, într-un articol viitor.