După ce am fost în recunoaștere pe litoral, la întoarcere am deviat pe la parcurile de eoliene din județul Tulcea. Condițiile atmosferice au fost prielnice, iar următoarele cadre le-am surprins într-o fereastră de 4-5h.
Erau destule șantiere deschise, cu eoliene încă în construcție; investiția nu e tocmai accesibilă oricui, fiecare morișcă având un cost de de aproximativ 1,3 – 1,5 milioane de euro (infrastructură, construcție, echipamente automatizare, indirecte), dar o dată realizată investiția, aceasta se transformă într-o adevărată fabrică de bani (vânt > energie > bani). În parcul de eoliene erau 88 de mori de vânt (date din articolul de mai jos, că n-am stat să le număr) și toate erau racordate subteran la o staţia electrică de transformare (400 kV) privată, punct de transformare necesar înainte de a fi injectată energia în sistemul național. Era cu adevărat impunătoare și stația de transformare.
- locatie – Casimcea – Tulcea
- investitor – Verbund (info suplimentare)
- echipament foto folosit: Canon 40D, Tamron AF SP 17-50mm f/2.8, Canon EF 70-200mm f/4L IS, filtru de polarizare circulară, fără trepied
Am realizat și o panoramă, din 16 cadre unite, 180 grade acoperire pe orizontală:
Foarte frumoase, nu am vazut pana acum asa frumoase poze. O singura data am vazut acele eoliene intr-o carte de geografie.
mersi
Bine realizate fotografiile. Din punctul meu de vedere, de dorit lasă doar panorama; sunt atâtea detalii, încât ies din planul principal eolianele.
mersi.
Cu panorama am incercat să pun în antiteză natura (norii) cu eolienele. O eoliană, când ajungi lângă ea e extrem de mare/înaltă. De la depărtare, când schimbi termenul de comparație e relativ mică. Da, cred că puteam mai mult tehnic…