Noi românii, cel puțin unii, nu vrem deloc să ne adaptăm la principiile occidentale în ceea ce privesc societatea. Urmăresc de ceva vreme un proiect foto românesc ce e altfel, dar în care nu m-am implicat nici eu nici alții din anturajul meu. Este vorba de Proiectul Iubesc (link facebook),  proiect care după ce a ajuns prin mai multe orașe va ajunge și în Brașov; printre altele deja a început să fie trollat de o serie de puști.

Înainte de a scrie articolul am stat o vreme să mă gândesc bine și tot nu mi se pare ok metoda de promovare abordată.

Sponsorii cu nume grele (Aqua Carpatica, Ford, Digi24…) știu, sau se fac că nu văd ? Până la urmă din banii lor (cred) că s-au finanțat afișele/sticker-ele … care sunt folosite și fără prea mult cap, de etică nu mai pomenesc, afectând bunuri publice precum stâlpii de pe Colină, clădiri private – vezi stâlpii de la Hotel Capitol – Brașov și de ce nu vandalizarea semnelor de circulație.

Pe lângă capetele tinere, nexperintate și care cred că au orice drept în lumea asta tind să cred că e și vina organizatorului că se încrede în persoane necunoscute și coordonează totul doar prin telefon… Cu timpul, chestiile astea devin atât de normale pentru societate încât distrugerea stațiilor de autobuz e o chestiunea aproape firească și de ce nu artistică !?.

Ceva informații utile, poate pe viitor alții se vor documenta înainte:

  • Ocuparea domeniului public al municipiului Braşov fără acte legale de ocupare se sancţionează cu amendă şi desfiinţarea sistemului publicitar amplasat ilegal. Amendă 500-1000 lei. (punct 8, pagina 13, REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A ACTIVITĂŢII DE PUBLICITATE, RECLAMĂ ŞI AFIŞAJ  ÎN MUNICIPIUL BRAŞOV – Anexa la HCL 635/2006, republicată conform HCL 243/2011) – link. Eu înțeleg că e vorba de amendă unică pentru fiecare locație, dar nu cred că se va sesiza careva.
  • ART.23 Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute în prezentul Regulament (indicat la punctul anterior) se face conform Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 – privind regimul juridic al contravenţiilor, de către:
    – Primarul Municipiului Braşov şi împuterniciţii acestuia
    – Prefectul Judeţului Braşov şi împuterniciţii acestuia
    – Alte organe abilitate de lege în acest sens.
  • Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare, în mod intenţionat, a indicatoarelor, semafoarelor, amenajărilor rutiere se pedepseşte astfel: penal; linkart 92 alin 1 din OUG 195/2002.

Imaginile sunt surprinse de pe grupul de pe facebook dedicat proiectului, Brașov. Evenimentul are detaliile aici - în caz că mai sunteți interesați de adeziune la cauză pentru 6 iulie.

promo_1

promo_2-dupa-ziduri  promo_3-dupa-ziduri   promo_3-pasaj_hidro promo_4-colina_scari   promo_5-hotel-capitol   promo_6-hotel-capitol

NB: după ce am frunzărit pagina oficială a proiectului, am constatat că acțiuni precum cele de mai sus au avut loc și-n alte orașe.