Cam așa arată evoluția traficului aerian, din 2005 încoace:

statistică generată zilnic referitor la traficul aerian

 Deoarece statistica națională spune că sunt peste zece milioane de pasageri la nivel național [sursa] mi-am adus aminte de o uneată care o folosesc de fiecare dată când zbor. (mă rog, ori înainte, ori după).

Unealta de care vorbesc acum, e site-ul FlightMemory.com. După ce îți faci cont (gratuit și care va rămâne gratuit) poți să începi să-ți introduci datele zborurilor efectuate sau care le vei efectua. Pe termen scurt, sunt de acord că e bătaie de cap. Unul-altul ar putea spune că poți fi urmărit de băieții cu ochi albaștrii de la servicii; ăia știu ce vorbim la telefon, ce profil online avem, cu siguranță știu și pe unde ne plimbăm sau ne vom plimba …

Pe termen lung, ca orice lucru efectuat cu cadență, se pot observa rezultatele; poți vedea:

  • statistica zborurilor per an sau per total,
  • de câte ori ai ajuns in Aeroportul X
  • date despre zboruri, cel mai lung, cel mai scurt, etc.
  • viteze medii atinse.
  • statistici interesante cu tipul zborurilor efectuate (business, personal), cel mai folosite locuri (geam, mijloc, culoar) sau distante parcurse relativ la înconjorul Pământului, până la Lună, etc.
  • bonus, ai acces la hărți generate pe baza punctelor de plecare și sosire al zborurilor efectuate.
  • Cam așa arată statistica mea, eu am început cu date din 2003. Acum, când mă uit înapoi, îmi aduc aminte de particularitățile fiecărui zbor în parte.

 

flightmemory.com-1_crossfire.ro flightmemory.com-2_crossfire.ro flightmemory.com-3_crossfire.ro

Din câte am studiat, mai sunt cel puțin alte 2 site-uri cu statistică asemănătoare disponibile online (http://openflights.org/ și http://flightdiary.net), dar la momentul în care îmi făcusem contul, soluția aleasă de mine și descrisă aici părea cea mai bună.

La ce deplasări am, îmi e suficient.