Și am apucat să ajung la evenimentrul Fotogenica - eveniment pe care pusesem de mult ochii, dar tot eram prins în deplasare. Din workshop-urile disponibile a fi selectate la înscriere, eu am pus foarte sec ochii pe:

  1. A) 04.30-09.30 Sesiune foto ” Rasarit la Sirnea” by Toma Bonciu – max 25 participanti
  2. B) 10.00-14.00 Glamour & Beauty by Simion Buia- max 10 participanti
  3. C) 16.00 – 20.00 Time – lapse by Bogdan Botofei – max 10 participanti

Revenind în Brașov vineri spre sâmbătă noaptea, pe la 3.30 și plouând afară, am decis că mi-ar prinde mai bine câteva ore de somn decât un răsărit pe ploaie. Așa că la prima activitate am zis pas.

Înainte de cel de-al doilea workshop la care mă înscrisesem, am zis să mă prezint la standul Canon Professional Services să văd/ating noutățile. Impresionat de ce am găsit, am plecat de gât cu un Canon 7D și o lentilă numai bună de portrete, vârf de lance – Canon EF 50mm f/1.2 (închiriat cu buletinu’, că POS-ul nu era activ). Mi-am lăsat (gratuit) body-ul meu la curățat la băieții de la CPS Ungaria (în RO încă nu avem) care au fost super de treabă și cu care m-am conversat fără probleme în engleză.

După câteva teste cu obiectivul extrem de luminos Canon EF 50mm f/1.2 în condiții de lumină slabă, ceva socializare cu cunoscuți, am trecut la primul workshop – Glamour & Beauty. Consultasem anterior înscrierii site-ul și portofoliul lectorului, mai participasem la ceva asemănător anterior deci stiam la ce să mă aștept. N-a fost cum mă așteptasem, dar nici extrem de rău, că altfel aș fi plecat. (click pe imaginile de mai jos pentru mărire)

crossfire.ro-export_800px_fotogenica_2013_001 crossfire.ro-export_800px_fotogenica_2013_002

Problemele prezentate succint:

  • supravânzarea de locuri la workshop sau nesimțirea unor participanți care s-au înfipt și ei aici. Cert e că ajunsesem vreo 18 persoane cu 1 model, față de 10 inițiale.
  • lectorul, după ce ne-a prezentat viziunea sa cu privire la o sesiune foto de glamour a reușit  – la pachet – să convertească o participantă din fotografă în model, să șocheze/blocheze temporar modelul adus special organizatori pentru tipul frezei sau remarci cu tentă sexuală mult prea repetate și să scoată în evidență lipsa luminilor de studio ce încă nu fuseseră livrate/instalate.
  • într-un final au venit și Doreii cu luminile continue, lumini despre care nu se stia ce grade Kelvin aveau și ce balans de alb trebuie setat (altfel imaginile erau oribile), s-a mai produs un beauty dish și s-a început sesiunea foto după ce cele 2 modele au fost machiate de o profesionistă, ce lucrează în TV. Am mai învățat una alta despre machiaj (nu că m-ar interesa direct) dar era o nebuloasă pentru mine, ceva trucuri, ceva bârfe din culisele TV; am observat ce impact poate avea un machiaj bun (before & after).
  • la sesiunea foto propriu-zisă, am simțit că nu a existat o organizare clară pe echipe (eram la 2 posturi, lumină continuă și bliț), decât rar, nivelul unora din participanți era destul de redus și îngrămădeala și-a spus cuvântul. Eu unul, cu lentilă fixă montată, zoom-ul era din picior și marea problemă era că se îngrămădea lumea la model de parcă ar fi micii gratis al lui Vanghelie. Cu greu am scos cadre ce nu trebuie crop-uite.

crossfire.ro-export_800px_fotogenica_2013_003

Am avut parte de un preview de la workshop-ul (concurent) de Body Shapes by Francisc Vaida, care a creat și mai multă agitație în rândul co-participanților la workshop, pe principiul doar doar prind și ei ceva. Sincer nu înțeleg (încă) acest tip de fotografie și nu mă atrage direct, poate și pentru faptul că fotografia e o artă nu un motiv de studiat anatomia umană, cum se holbau unii…

crossfire.ro-export_800px_fotogenica_2013_004

În pauză am avut timp și mai mult de socializare, am discutat pe îndelete cu personalul de la Canon România despre marketingul neagresiv promovat de ei față de Nikoniști, mi-am tipărit (gratis) o fotografie pe format 40 x 60 cm pe un plotter Canon (super calitate, nu m-am obosit să-mi notez datele modelului că știu că nu se încadrează în buget), fotografie cu care am intrat în concursul organizat.

Am surprins cadre de la pasionații de macro, video, totul cu echipamente închiriate cu buletinu': (click pe imaginile de mai jos pentru mărire)

crossfire.ro-export_800px_fotogenica_2013_005   crossfire.ro-export_800px_fotogenica_2013_006    crossfire.ro-export_800px_fotogenica_2013_007

și am cerut ajutorul pentru a fi surprins cu un super tele Canon EF 600 mm f/4, al cărui cost depășește cel al unei mașini compacte:

crossfire.ro-export_800px_fotogenica_2013_008Apoi, am schimbat aparatul și obiectivul pe un full frame Canon 6D și un obiectiv de portret Canon EF 85 mm f/1.8 (versiunea super luminoasă cu f/1.2 era închiriată altcuiva) în speranța că voi fi reprimit pentru câteva cadre la noul workshop de Beauty & Glamour, cadre de la care fusesem înlăturat în prima tură … dar nu ne-am mai potrivit.

Spre deosebire de alții, miserupiști/hăbăuci, eu am continuat cu programul ales anterior și am trecut la workshop-ul de Timelapse, am luat contact cu Astrofotografia (nu-i nici asta de mine). Workshop-ul ăsta a fost super, am fost mai puțini, am primit răspunsuri la obiect și am putut discuta pe diverse cazuri deschis. Mi-a plăcut că au fost exemple de time-lapse-uri celebre, cu argumentații, bune practici, sfaturi – exact ce-mi doream. Cei 6 participanți am fost apoi puși la treabă, fiecare a surprins cadre pentru un timelapse, într-un interval de 30 minute; Am văzut și montajul, a ieșit super. Eu, mi-am îndeplinit un vis, am lucrat cu 2 aparate/trepiede din poziții apropiate dar cu încadrări complet diferite.

Când o să am timelapse-ul montat final, o să-l public.

Mi-a plăcut abordarea organizatorului, doamna Beatrice care a făcut, la cerere, o particularizare pentru participarea mea, deoarece era un non sens să fiu cazat 2 nopți la Bran, la nici 20 km de casă. Mi-a plăcut că am putut discuta cu persoane din spatele unui magazin online (fotoHobby.ro) despre care nu știam prea multe și al cărui site mie unul nu-mi inspira prea multă încredere datorită designului/logo-ului. Am fost neplăcut surprins să constat, spre finalul evenimentului, apariția unor roll-up-uri cu reclame la diverse branduri/furnizori foto care nu erau prezenți cu absolut nimic la eveniment, fiind doar sponsori. Aici intră f64.ro și photoSetup.ro.

Mai am câteva detalii despre Fotogenica, mai mult poze surprinse cu tele-urile, ce vor urma într-un articol viitor; acesta deja e prea lung.