Astăzi, 25 iunie 2013 se împlinesc 161 de ani de la nașterea omului care a ajuns supranumit arhitectul lui Dumnezeu datorită influențelor romano-catolice din multe din operele sale – Antoni Gaudi. Au fost (și cred că mai sunt) mulți care au cerut Vaticanului să-l beatifice.

Chiar dacă nu mai era nevoie de recunoștință, deoarece operele sale te lasă pe moment mut la propriu, 7 dintre proprietățile construite după proiectele și îndrumarea lui Gaudi au ajuns pe lista Unesco World Heritage List, și anume:

  • Parque Güell;
view from park Guell

view from park Guell

  • Palacio Güell;
  • Casa Mila;
Casa Mila - Barcelona, roof

Casa Mila – Barcelona, roof

Casa Mila - Barcelona - inside court

Casa Mila – Barcelona – inside court

  • Casa Vicens;
  • lucrările la fațada Nașterii și cripta catedralei catolice Sagrada Família;

crossfire.ro-export_800px_Gaudi_Barcelona003

Sagrada Familia

Sagrada Familia

  • Casa Batlló;
Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

  • cripta din Colonia Güell.

Îmi aduc aminte cu plăcere și cu jind de clipele minutate petrecute în Barcelona, Catalonia. Atunci și acolo am învățat că nu le place deloc să le spui spanioli ! Sincer, Barcelona e locația care mi s-a întipărit pe retină și unde aș reveni oricând.

Nu sunt arhitect dar oricine ajunge acolo poate remarca parte geniul lui Gaudi. Zic parte deoarece nimeni nu-l poate înțelege pe deplin sau egala !

PS: dacă ajungeți în Barcelona, neapărat rezervați-vă timp și resurse economice (că nu-i deloc ieftin) să vizitați pe îndelete măcar 1-2 din proiectele sale. Retina o să vă mulțumească și peste ani o să aveți de ce să vă aduceți aminte.

Google îi dedică azi doodle-ul de pe prima pagină:

Informații suplimentare, foarte pe scurt, la Mediafax.