Punctual – trec aici chestiile care m-au frapat sau peste care am dat anul acesta, referitor la sărbătoarea de Paști:

  • încă mi se pare ciudat modul sau perioada în care sărbătoresc creștinii Paștele – asta băgând în aceeași oală pe catolici și ortodocși. Încă nu e cazul, dar să fiu părinte și să trebuiască să-i explic copilului de ce prietenul lui Arpi și Hans au sărbătorit Paștele acum 1 lună .. și noi doar acum – m-ar pune într-o oarecare dificultate. În ochii mei rușii/ucrainienii care sărbătoresc Crăciunul după calendarul vechi mi se par niște neadaptați în lume, îmi imaginez cum ne bagă mulți alții și pe noi în aceeași oală cu rusnacii…
  • la slujba din vinerea Paștilor, în timp ce se înconjoară biserica, preotul la un moment dat predică: - Pentru pacea de sus si pentru mântuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.  […] Pentru cei ce calatoresc pe ape, pe uscat si prin aer, […] Domnului sa ne rugam. Din spatele meu se aude vocea unui bărbat pe la vreo 50-55 de ani care simte nevoia să aducă completarea: și pe Ion Iliescu. !!!! (textele le-am luat de aici, nu că aș avea o memorie așa bună)
  • rezistența la schimbare și inconștiența unora când vine vorba de participarea la evenimente alături de multe alte persoane – încă mă surprinde. Cu toate că s-au inventat lumânările tip candelă – cu flacăra protejată de multă vreme și prețul e unul acccesibil – am observat destui care se încăpățânează să folosească varianta tradițională și le dau și copiilor de 4-5 ani așa ceva în mână. Inconștiență mare. Anii trecuți am văzut destule accidente cu părul unor doamne și mirosul corespunzător de porc pârlit.
  • știrile cu conaționali și apelarea la serviciul de ambulanță pentru că s-au îndopat bine de tot mă lasă rece.
  • vacanța bugetarilor. În mod normal și într-o țară non bananieră m-aș aștepta ca de marți (7 mai) să rezolve cu celeritate maximă orice chestie au lăsat baltă înainte de minivacanță. Fiind vorba de noi, presimt că au nevoie de câteva zile să-și revină și să  reintre în ritm maxim – de ce nu chiar de săptămâna viitoare.