Cu câteva zile înainte, aflasem că pe 1 mai, va avea loc un mare eveniment aproape de ogradă … în Chichiș – Covasna; pentru necunoscători e exact la granița județelor BV și CV.

 CEA MAI MARE FIERURA DE RACI DIN EUROPA.
CAZAN-600 LITRI
RACI VII-3 TONE
SARE -100KG
PIPER -10KG
MARAR -5000 LEGATURI
DAFIN -10KG
CARTOFI-1OOOKG

sursa de pe Facebook – evenimentul creat de TavernaRacilor, Raci.ro, NaturaParc.ro

Imaginile postate pe Facebook fiind îmbietoare, am zis că neapărat trebuie ajuns și acolo. Atenție deosebită trebuie acordată racilor din imagini:

imagine-oficiala-1imagine-oficiala-2

Ajung la acea locație și încep să constat lucruri care mă fac să-mi pară rău că am bătut atâta drum până acolo, cu toate că zona și priveliștea permit mai mult:

crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis007

Luate pe rând avem:

bon-fiscal-natura-parc

1. Drumul de acces e unul cu pământ și piatră spartă. Mașina având culoare neagră, am umplut-o de praf. Dacă totul ar fi fost perfect nu ziceam nimic, însă când ceva e nasol parcă orice începe să conteze  …

2. La intrare în sit aflu că e cu taxă. Ok îmi zic, deci o să fie și condiții. 5 lei / pers. Ulterior de pe bonul fiscal constat că până la orele 13:28 au eliberat alte 22 de bonuri fiscale. Cel puțin eu așa interpretez informația de pe bon, la toate bonurile primite pe formatul ăsta numărul de bonuri eliberate e cel din stânga jos.

3. Din regulamentul de ordine interioară, peste care am dat după ce am intrat, aflu de exista unor sisteme de supreveghere video cam peste tot. CCTV e bun pentru a menține ordinea și a avea chestiile sub control. Câteva rânduri mai jos, în regulament dau peste aceste completări:

Orice  fotografii sau inregistrari luate in interiorul spatiului Natura Parc pot fi folosite de  conducere in scopuri publicitare. In cazul in care sunteti fotografiat sau filmat, si nu  doriti sa apareti in aceste materiale publicitare va rugam sa solicitati acest lucru in  scris inainte de parasirea spaţiului. In cazul in care nu exprimaţi in scris se prezuma acordul dvs. in vederea folosirii pozelor si   filmuleţelor efectuate cu titlu gratuit.

4. Prima oprire e la toaletă. Mirosuri grele, apă curentă doar la vasul de toaletă nu și la chiuvetă. Deci fără posibilitatea de a te spăla pe mâini … ! Noroc că doamna mea are poșetă cu multe buzunare încăpătoare de geluri dezinfectante și servețele umede.

5. Următoarea oprire, porția de raci. Aflu că e 35 lei dar inspirația îmi indică să nu luăm decât 1 porție (imboldul inițial fusese să luăm 2 porții) urmând să re-evaluăm dacă mai comandăm. Servirea e în caserolă specială de mâncare la pachet – similar cu tăvița aia albă în care vine carnea de pui/mici … cu ceva sos de usturoi din tub și fără absolut nici un tacâm (furculiță) și un șervețel.

6. Găsim loc la o masă, ne așezăm și îmi dau seama că unii raci (ca să nu zic toți) n-au fost deloc spălați și erau cu pământ pe ei. Gust dintr-unul, dar refuz să mai mănânc mâncare cu pământ. Lumea în jurul nostru nu părea să aibă nici o problemă cu chestia asta, dar eu eram într-o pasă proastă și am zis că e mai bine să evit un scandal. Eu știu că bunele practici impun ca mâncarea să fie curațată de pământ, cel puțin când vine servită oamenilor.

crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis002 crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis005   crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis004  crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis001

7. După ce ai avut mâinile prin raci, le-ai rupt cozile și te-ai șters cu șervețele invizibile (de data asta noroc cu ghiozdanul meu foto unde am rezervă de șervețele) ai din nou posibilitatea să nu te speli pe mâni la baie. (vezi punctul 4)

8. La o tură rapid prin zonă, înainte de plecare mai surprind:

- ingredientele gen ceapă, ustoroi, cartofi erau aruncate în ceaune cam necurățate și să-i zicem neglijent spălate (asta am sesizat-o la cartofii fierți).

crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis009 crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis010

- un foișor etajat (4 nivele) cu scările de acces rupte și nu le vedeai la coborâre riscând să dai în nas și să mai rămâi cu o entorsă /fisură / fractură. Nasol era că exact pe acolo mișunau copii, de cele mai multe ori scăpați de sub grija părinților. Instalația electrică din foișorul de lemn e realizată după standard românesc, conductoare lăsate liber în aer, neprotejate sau în contact direct cu lemnul.

crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis006

crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis008

Sper să nu fie nimeni rănit când o să ia foc. Statisticile sunt însă clare pe tema asta:  Peste 80% din incendiile din Romania au cauze de natura electrica, sustin organizatorii targului International Electric and Automation Show (IEAS). […] cauzele concrete inseamna cabluri, prize necorespunzatoare, electricieni neprofesionisti sau neglijenti …

- un decor cu tancuri, demn de World of Tanks – despre care am scris aici, cu tot cu imagini.

- Miliția Poliția era la datorie, cel puțin după autoturismul din parcarea privată. #1mai – e și dreptul lor, nu ?

crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis011

- papucii mei s-au umplut de praf bine de tot.

crossfire.ro-export_800px_NaturaParc-Chichis003

Nu cred să le mai calc vreodată pragul celor de la Natura Parc Chichiș !