amazing-race

Din multitudinea de opțiuni disponibile la TV, aleg să nu mă uit la aproape nimic. Am descoperit acum mulți ani – să tot fie vreo 7 – reality show-ul The Amazing Race.

În caz că l-ați ratat – e vorba de 11 echipe formate de regulă din 2 adulți care aleg de bună voie să participe la o cursă în jurul lumii, unde participanții se folosesc de indicii plasate strategic să ajungă de la un punct la altul, au de îndeplinit sarcini fizice, mentale sau combinate pentru a obține noi indicii. Cu resurse limitate de bani pentru supraviețuire, deplasări interne etc. echipele se luptă să ajungă primii la sosire; la sfârșitul fiecărei etape (de regulă 1-2 zile de concurs) ultima echipă pleacă acasă – iar echipa care ajunge să câștige ultima etapă pleacă acasă cu 1 milion de dolari.

Show-ul pe care-l urmăresc e versiunea americană, iar de curând s-a terminat sezonul 22 ce a inclus: 5 continente, 10 țări vizitate și aproximativ 50.000 de km parcurși.

Aspectele show-ului pentru care mă uit sunt:

  • informațiile despre tări și locuri mai exotice – de la Republica Dominicană la Botswana sau Indonezia;
  • anumite obiceiuri locale, precum cele despre Maasai din Africa sau locații turistice mai puțin cunoscute;
  • Informațiile despre orașele / atracțiile de aici din cartierul numit Europa, pe unde am șanse să ajung mai des. Au fost chiar și-n România (Sezonul 14) pe ruta București (Complexul Sportiv National Lia Manoliu) – Braşov (Biserica Neagră) – Bran – B – link;
  • diverse abordări de lucru în echipă (productiv sau nu), reacția unor oameni în sitații limită sau la stres maxim sau aspecte umane

Fiind un show cu americani, mai sunt și dume în care îți poți da seama cât de inculți sunt unii din ei sau ce orizonturi extrem de limitate au – dar cu toate astea trăiesc bine mersi ! Cireașa de pe tort aproape în fiecare sezon e condusul unor mașini cu cutie manuală și alte chestii care nouă ne pot părea normale dar lor nu.

Era să uit, show-ul a căștigat o serie de premii, care-s nu’s de ici de colo – 14 Emmy-uri și fiecare nou sezon începe cu următoarea frază The world is waiting for you. Good luck… travel safe… go!