În caz că nu știți, dacă sunteți asigurat achitând lunar un procent din salariu și mai ales dacă vă plimbați prin Europa și Elveția, puteți elimina costul acelor asigurări facultative suplimentare (aproximativ 20-30 lei pentru 7 zile) și veți avea dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare* prin solicitarea Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS).

Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni.

Este o chestiune relativ nouă, pentru România, fiind în vigoare din ianuarie 2013 (în forma actuală) cu particularitățile următoare:

 • Cardul de sănătate se emite pentru dovedirea calităţii de asigurat la sistem.
 • Fiecărui asigurat cu vârsta peste 18 ani împliniţi i se va putea emite card de sănătate.
 • Emiterea cardului european nu poate fi refuzată de casa de asigurări de sănătate decât în situația în care asiguratul nu face dovadă plății la zi, pe ultimii 5 ani, a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
 • Cardul European se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la casa de asigurări de sănătate. În toate statele membre are același design și cuprinde aceleași informații.
 • mai multe informații puntuale despre card, aici.
 • Nu toate țările din UE au aderat deocamdată la acest card, de exemplu Portugalia nu este acoperită (link cu toate țările incluse)

Cum se obține ? Relativ simplu (aș zice), relativ la birocrația existentă la noi. Pașii si documentele necesare sunt:

 • cerere tip, completată și semnată (link document via CAS Brașov)
 • copie carte de identitate SAU buletinul de identitate SAU certificat de naştere (pentru minorii sub 14 ani)
 • dovada calităţii de asigurat; pe românește, ceri o adeverință de la angajator, în care se declară că ești angajat, că se virează lunar sumele relative asigurărilor de sănătate și se semnează de administrator.
 • depunere documente de mai sus la Casa de Asigurări de Sănătate din județul în care aveți domiciliul. (de regulă e coadă, e necesară un pic de răbdare; acum 1 saptămână a fost nevoie de 40 minute de așteptare …)
 • La adresa din CI, veți primi, prin poștă (detalii mai jos), un plic recomandat cu cardul și o scurtă scrisoare.
 • în afară de timpul pierdut cu completatul cererii și statul la coadă, totul e GRATIS ! (încă mi se pare ireal! fără timbre fiscale, fără taxe la CEC, fără adeverințe de la ANAF …. )

Am scris articolul în cauză pentru că tocmai ce am primit acasă cardul:crossfire.ro-card-european-fata-verso

Chestii interesante ar fi că a sosit cu un serviciu poștal de la Total Post, (info despre ei), pe notificarea lăsată în cutia poștală nu era completat nimic în scârbă (tipic de la Poșta Română), ba chiar era indicat și un număr de telefon unde am sunat să aflu programul. Super operativi comparativ cu Poșta Română – compania de stat – ce o ține în greve, se pregătește de reduceri salariale și concedieri dar achiziționează 607 vehicule pentru 8,23 milioane de euro, licitație cu un singur participant.

Cardul vine însoțit de o scrisoare unde îți sunt detaliate drepturile și sunt furnizate mici detalii; cu toate astea, cel puțin 2 persoane ar trebui trase la răspundere (cel care a întocmit scrisoarea și directorul care a dat OK-ul, că semnătura e una digitală) pentru că este o mică greșeală de ortografie (dumneastră). 

crossfire.ro-card-european-scrisoare

Sper să nu fiu nevoit să apelez la card.