Canada new polymer banknotesE oarecum hilar și chiar nu mă gândeam vreodată că e voi afla asemenea vești din spațiu.

Am aflat ieri, via twitter, de la un astronaut canadian – Chris Hadfield – care ne privește de sus de pe Stația Spațială Internațională că au anunțat noile bancnote de polimer (plastic similar cu al nostru) de 5 si 10 dolaria canadieni de pe orbită. Și aspectul #2, cum observați mai jos, e că banca națională a Canadei are cont oficial de twitter (la ora asta cu vreo 34.000 de followeri).

Nu am studiat prea multe despre Canada, îmi place că cel puțin par mai deschiși la minte și pe spatele bancnotei de 5 dolari au plasat brațul robotic în prezent instalat pe SSI – Canadarm2 împreună cu imaginea unui astronaut de-al lor, adică o persoană încă în viață a ajuns pe bancnotă. E drept, nu se specifică exact cine a fost modelul, dar totuși…

canada_banknotes_5CAD_backcanada_banknotes_5CAD_front

La noi, chiar dacă nu mă așteptam, BNR-ul are și el cont de twitter (< 500 followeri) … dar măcar există.

Comentariu extra: Bancnotele de polimer au fost introduse prima oară în 1982 în Costa Rica – în număr limitat. În 1990, Samoa a pus pe piață o bancnotă comemorativă care s-a dovedit a fi cea mai longevivă. Din 1992 Australia a început să emită bancnote pe polimeri ajungând în 1996 prima țară din lume care avea toate bancnotele emise pe polimeri (de la 5 la 100 dolari). Prin 1999, s-au trezit și ai noștrii, fiind prima țară din Europa cu așa ceva (bancota de 2000 lei, cea cu eclipsa).

Bancnota 2000 lei din 1999 - Romania - polimer

sursa Wikipedia