Am trecut cu mașina la revizia perioadică (15k km), motiv pentru care – la capitolul preventiv – am decis să schimb și acumulatorul. Cel actual o mai ducea cu siguranță până-n iarnă dar am zis că decât să rămân pe undeva imobilizat după oprirea motorului mai bine o schimb de pe acum (o pățisem în trecut la alte 2 auto, exact în miez de vară). De fapt au schimbat-o băieții, iar pentru o manoperă de 14 lei am evitat să repet drumul la magazinul auto ca să-mi recuperez garanția de vreo 40 lei, garanție ce se returnează o dată cu acumulatorul uzat.

Pe lângă costul reviziei în sine, cost deloc de neglijat, dar despre care îmi făcusem o idee înainte să achiziționez mașina am dat peste următoarea chestie. Am determinat că după deconectarea/reconectarea acumulatorului, e nevoie de codul de siguranță al unității audio/navigare, așa numitul PIN, tipic de la FORD și de la alte mărci.

De fapt știam de chestiune asta, dar uitasem de neplăcerile ce urmau după vizita în service. Vineri seara m-am trezit fără a putea utiliza unitatea audio.

denso-pin-01

Pe scurt, pașii care i-am urmat pentru a recupera PIN-ul, au fost:

1. Demontat unitatea audio. E nevoie de niște chei speciale pentru a scoate unitatea și a afla  seria aparatului. Cele 4 chei se introduc în fantele speciale, precum e cea vizibilă sub butonul INFO (dreapta jos).

2. Știam de pe forumul clubford.ro, că aproape, în Săcele, e un băiat de la o firmă de dezmembrări auto care are cele necesare și te poate ajuta. Apelați cu încredere** actualizare 20.11.2017 – numarul de telefon sters deoarece marea majoritate din oameni s-au purtat urât cu persoana indicată de mine. Pentru restul – mulțumiți conaționalilor pentru situația creată și apelați la reprezentațe, să vedeți acolo tarife ….

Te rog sa stergi numaru meu de telefon , primesc niste telefoane de la niste asa zis oameni jegosi de imi sa-i bat prin telefon !  Nici un te rog frumos nici nimic , imi zic sa zic codu ca el a ramas fara  da cine sunt eu, eu ii ajut gratis si pierd timpu meu si ei ma trateaza ca pe un tigan dale dracu !

audio-ford-chei

3. Seria aparatului, cel mai probabil care începe cu litera V, va permite celor care au acces la sistemele Ford să afle PINul inițial. Fie apelați pentu tot direct la un dealer Ford (dar e posil să vă coste pe lângă timpul pierdut și ceva mai mulți bănuți) fie apelați la variantele de mai jos.

Dacă sunteți norocoși și aveți seria care începe cu M, sunt disponibile softuri gratuite accesibile pe site-ul ClubFord România. După 10 coduri incorecte introduse unitatea se blochează temporar. După un total de 13 coduri incorecte introduse unitatea se blochează complet și trebuie intervenit fizic asupra ei pentru a o reactiva (altă distracție).

denso-pin-02

4. Eu am ales varianta 1 de mai jos, am platit prin interfața de PayPal cu cardul de VisaElectron (fără să fie nevoie de cont). Singurul comision suportat a fost cel de curs valutar (schimb) intern al celor de la ING.

Am primit chitanța electronic și în detaliile ce pot fi introduse în interfața de PayPal i-am indicat tipului seria citită de mine și link către 3 imagini surprinse la unitate (pe care erau și alte coduri).

ford-paypal-1

După câteva ore ( vreo 5 mai exact) am primit email-ul de mai jos, cu codul de siguranță corect, care mi-a redat acces la toate funcțiile (setare oră/dată, acces la radio/CD și la navigație)ford-paypal-2-answer

denso-pin-03 denso-pin-04

  • Varianta 1 – cea mai economică – link ~15 RON (timpi de așteptare ~5h sau mai rapizi). Merge și pentru alte mărci. Necesită engleză. Transfer via PayPal.
  • Varianta 2 – ce mai economică versiune rapidă – link ~24 RON (timpi de așteptare ~2h). Necesită engleză. Transfer via PayPal.
  • Varianta 3 – apelați la un conațional – link  ~40 RON (timpi de așteptare neindicați). Transfer în cont bancar.