Molecula de alcool, wikipedia

sursa: wikipedia

Dacă nu (mai) sunteți familiarizați cu chimia vă trec eu rapid printr-o sesiune rapidă. Alcoolul este orice compus organic cu grupă funcțională hidroxil (-OH) care este legata de un atom de carbon saturat, marcarea generică realizându-se cu formula R-OH. Reîmprospătarea mea se oprește aici, studiu individual putându-se realiza aici: (RO | EN).

Revenind la viața de zi cu zi, din călătorii sau cadouri de la amici sosiți de peste mări și țări am ajuns să am acasă diverse băuturi spirtoase. Parte din lichidele care au supraviețuit testului timpului se regăsesc în cadrul de mai jos:

crossfire.ro-export_700px_R-OH_001

Experimentul 1 pe care-l aveam de ceva vreme în plan a fost să mă joc cu blițurile (Canon 580 EX II, Canon 430 EX). Neavând (încă) un fundal atât de mare, am folosit o blendă de difuzie ca fundal alb, în care reflectam un blițul 430 EX setat manual la puterea de 1/16 cu un filtru albastru peste el. Blițul a fost poziționat în spatele sticlei de Campari (centru dreapta) iar distanța până la fundal era de vreo 5 cm.

Experimentul îl pornisem ca o joacă în bucătărie iar când am constat amploarea ce a luat-o deja era prea greu să mut totul într-o cameră ce mi-ar fi permis să depărtez mai mult masa de fundal și în același timp eu de subiect. Am încercat cu mai multe geluri de culoare dar am ales cea pe albastru pentru a sugera efectul răcoritor al lichidelor consumate la temperaturi joase. Cel de-al doilea bliț, 580 EX II, împreună cu difuzor mai special era pe montat pe aparat, fiind direcționat  spre tavanul alb pentru a umple cadrul și a crea un pic de reflexii pe sticle ce ar trebui să ajute la tridimensionalism. Din dreapta sticlelor aveam o lumină difuză de la un geam iluminat de soarele cald al amiezii.

Am constatat că fundalul e prea mic și voi ajunge tot la editare unde am ales intenționat să nu dau fundalului un alb pur ci unul un pic murdar … un after / before mai jos:

crossfire.ro-export_700px_R-OH_001_b-and-a

Experimentul 2 a avut loc în a doua parte a aceleiași zile, seara, unde într-o companie extrem de selectă, pentru un motiv bine întemeiat și unic în viață am descoperit o povestioară interesantă pe sticla unui vin preferat. În termeni Carpato-Danubieno-pontaci (p mic scris voit așa!) vinul în cauză ar fi o șampanie – mai corect un vin spumant. Dacă nu ați încercat tipul prosecco vă recomand cu căldură pentru că nu știți ce pierdeți ! Povestioara care vine ca o mănușă acestui vin e următoarea:

(traducerea aproximativă și adaptarea îmi aparțin. nu am pretenția că este o traducere academică)

Batiso*

… exista tradiția că pruncul, după botezul din biserică, să fie dus de către naș sau bunic la bodegă pentru a fi inițiat cu pasiunea autentică a vinului unde buzele să-i fie udate cu 2 stropi de prosecco. Acest vin se numește “batiso” pentru a lăsa un semn autentic celui ce-l degustă.

*batiso = botez în dialectul italian veneto

Rezerva de prosecco evaporându-se destul de repede am ajuns la Purcari. Următoarele 2 fotografii sunt surprinse cu telefonul, dimineața de după …

Good #prosecco wine crossfire.ro-export_700px_R-OH_003