Puțin îmi amintesc de vremurile trăite sub dictatorul nostru (cel de dinainte de anii 90); am auzit povești din mai multe surse, chiar și de la foști deținuți politici, despre viața de sub acel regim comunist. Dacă ar fi după mine, oricine care încă mai ridică în slăvi perioada comunistă (da, mai sunt specimente din astea) ar merita foarte democratic o vizită doar dus în Coreea de Nord, și asta pe banii statului român. Cred că dacă s-ar oferi puterii asiatice vreo 2 saci de cartofi pentru fiecare voluntar comunist român ăia ne-ar scăpa repede de mulți conaționali ancorați în trecut. Dacă, dar nu sunt …

Aș putea spune că noi am scăpat; cred însă că nu ar trebui să ne oprim vreodată din a pune la îndoială ideile politicului ajuns sus, pe piedestal, pentru că încă există riscul de a derapa lent spre o democrație de tip venezueleană și cine știe unde ne putem opri.

Povestea vieții unei coreence, făcută publică în cadrul TED în martie 2013 merită auzită / citită.

Coreea de Nord este oficial denumită Republica Populară Democrată Coreeană. În weekend văzusem un documentar pe NatGeo despre ororile regimului nord coreean și confirmau aceleași povești crunte ca și cele de mai sus; oare pe vremea mitraliatului … ce știa restul lumii despre noi ?