Am văzut un titlu asemănător cu acesta pe vreo 2 site-uri românești însă la o lecturare rapidă nu înțelesesem decât cuantumul amenzii fără alte informații clare. Așa că am decis să detaliez aici pe de o parte pentru a avea o idee clară a întregului ansamblu și pe de cealaltă parte pentru atitudinea Microsoft.

Comisia Europeană a aplicat o amendă de 561 milioane de euro ~= 732 milioane de dolari, companiei Microsoft, din cauza nerespectării înțelegerii antitrust cu Uniunea Europeană din 2009. Atunci – în 2009 –  înțelegere prevedea ca utilizatorilor de PC-uri din UE să le fie oferită o fereastra de alegere a browser-elor (ballot screen) pentru a se evita monopolul browserului Microsoft. Amenda în sine reprezintă aproximativ 3% din profitul din 2012, fiind redusă de la un cuantum maxim stabilit anterior de 10% din venitual anual pe motiv că au cooperat cu CE. (via reuters)

ballot-screen-via-crossfire.roScurt istoric:

  • martie 2010, Microsoft introduce fereastra de alegere a browser-elor după înțelegerea cu EU;
  • februarie 2011, din cauza unei erori tehnice (citat Microsoft) într-un update al Windows 7 opțiunea dispare;
  • o perioadă de 14 luni utilizatorii europeni nu au avut posibilitatea simplă de a alege alt browser, timp în care Microsoft raporta că totul e roz;

Spre deosebire de abordările mioritice când vine vorba de amenzi, penalități, etc. răspunsul Microsoft e unul foarte corect: recunoscându-și vina,  cerându-și scuze și declarând că nu vor face recurs.

“We take full responsibility for the technical error that caused this problem and have apologized for it. We provided the Commission with a complete and candid assessment of the situation, and we have taken steps to strengthen our software development and other processes to help avoid this mistake – or anything similar – in the future.”

Deci se poate !

Acum 10 ani Microsoft a mai fost sancționat ca urmare a încălcării reglementărilor antitrust din Europa cu o amendă, 497 milioane EURO (wikipedia).