Toată lumea ar trebui să știe că băncile, cel puțin sucursalele din România, scot bani frumoși din taxele și comisioanele aplicate iar profitul lor este mult peste profitul obținut în alte țări. link1, link2, link3.

Iata si Top 10 Banci Romanesti dupa PROFIT, in 2011 (milioane Lei):

1. BRD – 472
2. Raiffeisen – 316
3. Transilvania – 146
4. ING – 127
5. Citibank – 113
6. UniCredit – 103
7. RBS – 89.7
8. Italo-Romena – 76.5
9. Eximbank – 58.2
10. Piraeus – 43.8

Acum, întâmplarea care m-a determinat să scriu: am avut de primit din spațiul comunitar niște euroi și datorită BlackFriday-ului ce tocmai a trecut plus a sărbătorilor ce dau navălă am ales să primesc banii direct în contul de RON; m-am documentat, știam că se va face conversia automat la cursul de schimb al băncii, însă astfel pierd mai puțin timp și bani comparativ cu incasarea în cont de EUR, schimb valutar, transfer în contul de RON, etc. Așteptam doar să vad cifrele finale:

E o mică diferență între cursul de schimb al băncii, față de cel oficial al BNR 4,4764 vs 4,5394 lei / euro. 1,38%, ca să fiu mai exact !

Nu-i nici mult dar nici puțin, în condițiile în care eu mai plătesc lunar/anual cel puțin: comision administrare cont RON, comision administrare card,  comision emitere card nou (o dată la 2 ani), comision internet banking, comision de transfer, comision la retragere, etc.

Prin 2011, după o serie de plimbări prin lume, la sfârșit de an, m-a pus dracu să verific care e nivelul comisioanelor plătite de mine către bancă, și era undeva pe la 150-200 lei !

Notă de încheiere: până acum am fost client Bancpost, BT, BCR, Raiffeisen, Banca Românească, am mai colaborat la job cu Intesa și Unicredit. Cu mâna pe inimă declar că sunt (foarte) mulțumit de calitatea serviciilor, a abordării și rapidității cu care se miscă cei de la ING și Millennium. Cum e și normal, chestiile astea nu le obții pe câțiva bănuți.