Pornind de la temă: sistem de operare, pentru PC-uri, opțiunile acum disponibile “pe piață” sunt variate; însă datorită accesibilității, popularității și disponibilității variate de soft pentru această platformă, consider Microsoft = soluția cea mai abordabilă.

Sistemul de operare, prin definiție, trebuie să-i permită utilizatorului acces la resursele hardware. De-a lungul timpului, am lucrat cu întreaga gamă – de SO – pentru PCuri. Windows 7 este o revelație, deoarece îmi permite să îmi ating scopul mult mai repede, venind echipat ca nivel bază cu o serie întreagă de aplicații folositoare; anterior Win7  apelam la o multitudine de soft-uri suplimentare, care folosite împreună dădeau rateu, exact când aveam eu mai mare nevoie.

Funcțiile de bază ale Win 7, odată descoperite pe lângă creșterea productivității muncii, m-au făcut să devin dependent complet. A reveni acum la oricare din versiunile anterioare (in ordine inversă): Vista, XP, 2000, ME, 98SE, 98, 95, 3.11 pentru mine e ca și cum ar trebui sa trec de la o mașină mică cu servodirecție la un camion cu transmisie mecanică (sau servo-mușchi). Acestea sunt, oarecum în ordinea importanței pentru mine:

 1.crossfire.ro-concurs-win7-image001

 • Funcția de căutare și lansarea rapidă a programelor din Start. În sfârșit, nu trebuie să țin minte decât cum se numește programul ce doresc să-l lansez.

 

 Tastez, chiar și parțial numele aplicației, apoi pot utiliza și săgețile sus, jos de pe tastatură pentru a rafina selecția și ENTER. Absolut totul realizat rapid, fără mouse !

 2. Organizarea extrem de rapidă a ferestrelor în spațiul de lucru. De cele mai multe ori lucrez simultan pe 2 monitoare (monitor în stânga + laptop în dreapta). Aranjarea ferestrelor, mutarea de pe un ecran pe altul acum cu Win 7 pot să o realizez fără aplicații suplimentare.

 pt cei cu 2+ monitoare, ca sa muti ferestrele intre display-uri:

 winkey + SHIFT + săgeată stânga

 winkey + SHIFT + săgeată dreapta

 PS: mutatul ferestrei se va realiza catre noul display mentinand proportionalitatea ferestrei la display (ce era maximized va fi mutat maximized si me noul ecran; ce era pe 1/2 din ecran va fi mutat similar pe celalalt display)

 3. 

 • Snipping Tool – îl apelez prin metoda de mai sus. sni + ENTER. Îmi permite să realizez capturi are regiunilor de pe ecran pe care apoi le pot:

 

 • copia direct in Wordpad sau alt editor de text,
 • trimite pe email,
 • salva ca fișier extern, JPEG,
 • etc.

Cum se observă în imagine are înglobat funcție de evidențiator (în galben), gumă de șters pentru corecturi cât și pix (în culori de roșu, albastru și negru). Da, merge utilizat și numai cu mouse-ul.

crossfire.ro-concurs-win7-image002

 4. 

 • Problem Steps Recorder –Îmi ajut, de la distanță părinții și câțiva amici care nu sunt atât de îndemânați cu IT-ul sau PC-ul. Se apelează scriind psr + ENTER în bara de căutare de la butonul Start. După ce își pornesc aplicația, apasă butonul de înregistrare și continuă apoi pas cu pas activitatea unde au nevoie de ajutor. Aplicația înregistrează fiecare din acțiunile utilizatorului, iar când întâmpină problema opresc înregistrarea. PSR-ul generează o arhivă ZIP ce conține un raport detaliat și screenshot-uri ale ecranului la momentele cheie (navigări în meniu, click-uri, etc.). Eu primesc arhiva pe mail, transfer direct pe Skype etc.

 

Voi atașa și arhiva creată cu PSR, ca să se vadă că se înțelege pas cu pas acțiunea utilizatorului, cât și documentul generat:

 • Document-nume-psr-demo.rtf
 • Document-nume-psr-demo-ARHIVA.zip ce conține fișierul de raport.

NOTĂ: am 2 ecrane conectate (monitor în stânga + laptop în dreapta) simultan.

crossfire.ro-concurs-win7-image004 5. 

 • Tableta – pen input. Da, folosesc și așa ceva, câteodată și pentru navigare. În versiunile anterioare de Win aveam numai probleme cu soft-ul proprietar de la wacom care nu se pupa cu driverul de bluetooth.

 

crossfire.ro-concurs-win7-image005

6. Scurtăturile din taste și apelarea diverselor programe:

 • Ctrl + Shift + Esc = Task Manager
 • Winkey + D – pentru a arăta desktop-ul.
 • Winkey + P – numai bun pt setari rapide pentru mai multe monitoare/proiector …crossfire.ro-concurs-win7-image006
 • Winkey + X = Windows Mobility Center – Bun pentru reglaje pentru laptop-uri, pe întuneric, fără să mai apelezi la combinațiile de taste Fn+… – luminozitate, sa opresti wireless-ul, volumul, etc.crossfire.ro-concurs-win7-image007
 • Winkey + număr (1-9) – lansat aplicație din taskbar, în funcție de aranjare. În exemplul de jos, Winkey + 1 – va lansa TotalCmdcrossfire.ro-concurs-win7-image008
 • Winkey + Space – pentru a arăta desktopul și a ascunde ferestre compromițătoare când vine șefu’. (ferestrele sunt ascunse atâta vreme cât tastele sunt ținute apăsat).

7. Ca un adevărat SO, are implementată funcția de schimbat imaginea de fundal automat. Pentru că sunt o persoană dinamică, și pentru a evita plictiseala am activat funcția aceasta. Având la bază o selecție de imagini deosebite, mi se întâmplă de multe ori după ce revin la PC dintr-o pauză să mă bucur că revăd o anumite imagine. În trecut aplicațiile suplimentare instalate pentru a face acest lucru îmi împovărau sistemul și limitau din memorie.

crossfire.ro-concurs-win7-image009

 • 8. 
 •  Previzualizare în timp real și selecția instanței dorită a programului rulat. Față de dimensiunea standard cu care vine Win 7, eu am mărit un pic dimensiunea de previzualizare a ferestrelor (prin registry). Mi se întâmplă foarte des, la muncă să am mai mute documente deschise precum Excel-uri, și chiar dacă am 2 monitoare tot nu e de ajuns. Apreciez foarte mult faptul că se tine cont de nivelul de zoom din fiecare instantă (a se vedea exemplu).

 

crossfire.ro-concurs-win7-image010

9. Windows XP Mode – Folosesc 2 aplicații proprietare pentru muncă (X1 și X2), ce nu au mai fost actualizate de producător, însă funcționează perfect. Am observat că din când în când se blochează și pierd din ceea ce am lucrat. Salvarea a venit de la modul acesta. Pe scurt, se instalează ca o mașină virtuală (totul e de la Microsoft) în care se rulează un Windows XP – “chel” în care poți instala ce programe ai nevoie. Când am nevoie să lucrez să zicem cu aplicația X2, voi regăsi în meniul de start din Win 7 link către această aplicație, ce va pornit automat cu modul XP activat. În termeni de rapiditate de lansare, e net superior soluțiilor de la VmWare.

10. Driverele pentru periferice și alte dispozitive. De unul singur, și prin Windows Update, mi-am rezolvat foarte ușor probleme cu driverele, fără bătăi de cap. Imediat după instalare aproape totul era funcțional.

11. Selectare imprimantă implicită în funcție de locație. E una din chestiile relativ insignifiante, însă îmi scutește o groază de timp – dacă stau să analizez la sfârșit de lună/an. Acasă am o imprimantă X, la biroul de la muncă total altă imprimantă Y iar destul de rar când ajung pe la părinți o imprimantă Z. În oricare din locații m-aș afla, când selectez să imprim ceva,  automat mi se selectează imprimanta disponibil local ! După instalare Windows 7 credeam că e un bug, însă am săpat un pic și am găsit confirmarea. (link la Microsoft acasă)

crossfire.ro-concurs-win7-image011

crossfire.ro-concurs-win7-image012

12. Setare nivel volum independent de aplicație. În fiecare noapte târziu, când se întâmplă să pornesc un radio live – după ce uit că am boxele date relativ tare și începe hărmălaia, îmi aduc aminte de chestia asta. Tot timpul îmi spun că ar trebui să îmi intre în reflex. Poate mâine…

13. Calibrare monitor pentru culori cât mai reale. – Oricine ar trebui să că pentru culori cât mai aproape de realitate, monitoarele trebuie calibrate. Win 7 este primul SO care oferă acest lucru – gratis. Se apelează scriind calibrate display color + ENTER în bara de căutare de la butonul Start și se urmează pașii de pe ecran.

crossfire.ro-concurs-win7-image013

 Sper ca Windows-ul să evolueze și mai mult. Dacă mă uit în urmă și văd de unde s-a plecat și unde am ajuns, tind să cred că vom fi puși în fața unor schimbări destul de radicale, pt SO-uri, cât de curând.

Trec aici – poate reușesc să-mi fac timp – anul acesta (2011) să apuc să testez Win 8.